-1°C
Mostar 1°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 1°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

19.08.2019 / 17:09 Politika - Vukota Govedarica

Dodik je bio glavni promotor pristupanja NATO-u

Dodik je bio glavni promotor pristupanja NATO-u
Foto: Vijesti.ba

Vukota Govedarica, donedavni lider SDS-a rekao je kako je Milorad Dodik zajedno sa hrvatskim i bošnjačkim partijama bio glavni promotor evroatlantskih integracija u Bosni i Hercegovini.

„Srbija je definisala svoju vojnu neutralnost 2007. godine i od tada Srpska demokratska stranke smatra da na tom putu Srbija i Republika Srpska moraju da budu zajedno. Za razliku od Dodika koji je još 2009. godine sa svojom partijom i sa svojim visokim funkcionerima vidio samo jedan put a to su evroatlanske integracije, tj. pristupanje NATO paktu“, rekao je Govedarica.

Kazao je da vojna neutralnost podrazumijeva da na teritoriji vojno neutralne zemlje mogu samo da budu vojnici te zemlje, a nikako vojnici nekih drugih zemalja. istakao je kako je Srbija primjer vojne neutralnosti kao i neke druge zemlje koje su na karti Evrope.

„Ako ćemo biti potpuno iskreni treba da definišemo zakon koji će zabraniti prisustvo bilo kojem vojnom savezu, da propišemo kaznene mjere i odredbe, da promjenimo Krivični zakon Republike Srpske i da na taj način kaznimo one koji stav o neutralnosti ne poštuju“, objasnio je visoki funkcioner SDS-a Vukota Govedarica.

Govedarica je još naglasio da je Rezolucija o vojnoj neutralnosti samo spin koji je prije "godinu-dvije Miloradu Dodiku pomogao da promijeni stavove."

„Jasno je kako je ubijena Rada Abazović, da niko nije odgovarao kao i slučaj „Starovlah“, gdje su NATO vojnici skoro na mrtvo ime isprebijali sveštenika i njegovog sina“, rekao je.

Slikovito je pojasnio i šta bi usvajanje ANP-a značilo za Bosnu i Hercegovinu:

„Usvajanje ANP-a znači da nećete ući u okrugli salon gdje se donose glavne odluke ali ulazite u zgradu koja se zove NATO pakt. Onda kada uđete u tu zgradu vrata se automatski zaključavaju i onda ne možete nazad. Ovo je jedan od poslednjih koraka ulaska BiH u NATO.“

Govoreći o ulozi Larsa-Gunnara Wigemarka u procesu donošenja odluka u BiH, Govedarica je naglasio da je Wigemark kum svih Dodikovih, Izetbegovićevih i Čovićevih sporazuma koji su napravljeni i samo je pitanje ko je od njih odriješio kumovsku kesu. Istakao je na kraju da „Wigemark treba što prije da ode iz BiH" i to kako je kazao jer Evropa zaslužuje boljeg predstavnika Evropske komisije u BiH.


(Vijesti.ba )

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo