2°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

17.08.2019 / 12:56 BiH - BuzzFeed

Američki online magazin: Mostar - prelijepo mjesto

Američki online magazin: Mostar - prelijepo mjesto
Foto: Vijesti.ba

Mostar, gradić na jugu Bosne i Hercegovine trebao bi da bude na listi mjesta koje svako treba posjetiti, piše američki online magazin BuzzFeed.

“Prelijepo mjesto, popločanih ulica u starom dijelu grada, grad s karakterom i historijom koja će vas oboriti s nogu,” navodi se na početku teksta koji je obogaćen galerijom slika koje su strani turisti dijelili na popularnoj društvenoj mreži Instagram.

Članak koji je objavio BuzzFeed naglašava da je ovo definitivno grad za onu vrstu turista koji uživaju istraživati, te lutati ulicama preplavljenim malenim kafićima i restoranima.

Kao najprepoznatljiviji znak Mostara navodi se Stari most, s malim podsjetnikom o historiji ovog svojevrsnog spomenika grada Mostara.

“Sunčanim danima možete kampovati na obalama rijeke i promatrati one nevjerovatno hrabre momke kako skaču s tog mosta u hladnu rijeku koja protiče ispod,” piše u tekstu.

Poseban dio članka posvećen je gastronomskoj ponudi i pristupačnim cijenama ali i običaju ispijanja kafe, s napomenom da nikad ne biste trebali kupiti bosansku kafu “za ponijeti”.

Grad je prepun podsjetnika na rane devedesete godine, piše dalje BuzzFeed, dodajući kako je preko 70 posto građevina uništeno prije tri decenije, ali da je grad vrlo siguran za sve turiste. Oni koji to žele, mogu uzeti besplatnu turu kroz grad koja daje izvrsnu sliku o historiji Mostara.

“Prazne, napuštene zgrade stoje do onih modernih koje su ponovo izgrađene. To je u velikoj suprotnosti ali prilično impresivno za vidjeti. Vlasnici su napustili mnoge zgrade nakon rata, otišli iz zemlje i nikad se nisu vratili. Neki samo nemaju novca da poprave svoje domove ali isto tako nisu ni u mogućnosti da prodaju te ruševine,” piše američki medij, pojašnjavajući post-ratnu sliku grada.

Postoji nešto i za ljubitelje prirode, a to su okolna brda na koja možete pješačiti iz centra grada i na kraju uživati u predivnom pogledu na Mostar.

U neposrednoj blizini ovog južnog grada nalaze se mjesta poput Počitelja, Blagaja, s nevjerovatnom historijom, ali slapovi Kravice, gdje možete naći osvježenje u vrelim ljetnim danima.

Na kraju teksta BuzzFeed navodi zanimljiv detalj a to je famozna statua Bruce Leeja, koja krasi jedan mostarski park.

“Ovaj kip skoro u prirodnoj veličini je postavljen u Mostaru kao neuobičajen simbol mira – s logikom da bez obzira na pozadinu, svi vole Bruce Leeja,” zaključuje tekst.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo