13°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 11°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

14.08.2019 / 13:43 Ekonomija - Sarajevo

Memorandum o saradnji 'Službe za zapošljavanje KS' i Općine Stari Grad

Memorandum o saradnji 'Službe za zapošljavanje KS' i Općine Stari Grad
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Direktor Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Nermin Pećanac i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potpisali su Memorandum o saradnji, a potpisivanju je prisustvovao i resorni ministar Malik Garibija.

Cilj potpisivanja memoranduma je ostvarivanje zajedničkih interesa od značaja za razvoj privrede, unapređenje uslova za ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti u Općini Stari Grad i u Kantonu Sarajevo.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja, buduće aktivnosti će biti usmjerene na pružanje podrške starim zanatima, mladima koji pokreću start-upove, te poljoprivrednicima.

- Tamo nema proizvodnje, ali ćemo forsirati stare zanate i poljoprivredu, a dat ćemo i znatan dio sredstava da finansiramo start-upove i sitne obrte, certifikaciju poljoprivrednika u Starom Gradu - kazao je Pećanac, napomenuvši da je Stari Grad jedina gradska općina koja dosad nije imala potpisan ovakav memorandum.  

Po njegovim riječima, u ovom trenutku u Kantonu Sarajevo imaju u realizaciji tri projekta, a u planu su još tri.

Najavio je da će u narednom periodu znatna sredstva uložiti u zapošljavanje, a najčešće će to biti start-upovi, kako bi dali mogućnost mladim ljudima da pokrenu svoj biznis.

Obećao je da će sve kriterije koji su u nadležnosti Službe pojednostaviti i ublažiti, ne dovodeći u pitanje zakonitost rada.

- Sve što nije do Službe, tražit ćemo od Ministarstva, Vlade i drugih da se pojednostavi. Ne može mi niko objasniti da se iz godine u godinu prebacuje 10 miliona KM, 12 miliona KM i da se ne potroše. Pokušat ću da se to više nikada ne desi - istaknuo je Pećanac.       

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je kazao da je to općina koja procentualno ima najmanje nezaposlenih u odnosu na ostale općine, "zato što su naši ljudi naučili da žive od rada, a ne od nerada i od socijala“.    

- Mi smo uvijek bili oslonjeni na sebe. Ovu priliku nećemo propustiti, kada je u pitanju pomoć koju ćemo dobiti, pogotovo za stare zanate - naveo je Hadžibajrić.       

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija je kazao da je nezaposlenost problem broj jedan u BiH i ona je istovremeno izvor svih drugih velikih problema, poput odlaska mladih.

- Moramo uložiti, investirati sav naš ljudski, intelektualni, finansijski kapacitet, potencijal i kapital koji imamo da riješimo taj problem na najbolji način. Zastrašujući je podatak da se u nekim godinama više od 20 miliona KM prenosilo iz godine u godinu u Službi za zapošljavanje, u situaciji kada imamo samo u Sarajevu trenutno 58 hiljada nezaposlenih, a tada je bilo više od 60 hiljada - naveo je Garibija.

Dodao je da Ministarstvo podržava ovaj sporazum, a podržati će i svaki naredni sporazum koji Služba odluči potpisati.

- Imperativ Ministarstva je da se novac koji je osiguran potroši na najbolji mogući način i da se time stvori što više radnih mjesta. To je naš cilj - zaključio je Garibija.(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo