-5°C
Mostar -1°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -1°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

13.08.2019 / 20:00 Politika - Vehid Šehić za Vijesti.ba

Ako je Sporazum otklonio problem, BiH će poslati ANP

Ako je Sporazum otklonio problem, BiH će poslati ANP
Foto: Vijesti.ba

Neprihvatljivo je da BiH skoro deset mjeseci nakon izbora nema formiranu izvršnu vlast, te da zakonodavna ne funkcioniše u punom kapacitetu. Sigurno je da su građani ove zemlje najveći gubitnici, ocijenio je u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar Vehid Šehić.

Kako je istakao, od vodećih političkih partija koja imaju parlamentarnu većinu očekivalo se da ranije ispune svoje obaveze kada je u pitanju formiranje vlasti, što bi dovelo i do deblokade rada Parlamenta BiH i formiranja parlamentarnih tijela i komisija.

"Možemo biti kritični prema sporazumu, koji su potpisali lideri tri najveće političke partije u BiH, ali uvijek se postavlja pitanje - šta je alternativa, ako nema sporazuma. Potrebno je sačekati i vidjeti dali će oni do 7. septembra ispuniti ono što su potpisali i formirati Vijeća ministara BiH. Prvi korak je da Predsjedništvo BiH ispuni neke od tačaka iz potpisanog sporazuma", kazao je Šehić.

Vrlo je važno, smatra, da dokument sadrži i određene preporuke koje je Evropska komisija dala za BiH kroz 14 tačaka u Mišljenju.

"Prvenstveno mislim na reformu izbornog zakonodavstva, pravosuđe, implementaciju odluka Evropskog suda za ljudska prava i domaćih sudova. Ukoliko bi postojala politička odgovornost, to bi trebalo pozdraviti. Međutim, svjesni smo da se kod nas odnosi mijenjaju iz dana u dan i da ne postoji politička odgovornost", konstatovao je Šehić.

No, činjenica je da je fokus javnosti, posebno političke na dio sporazuma o formiranju vlasti koji se odnosi na NATO integracije BiH. Konkretno, slanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa za aktivaciju MAP-a, ali to pitanje nije eksplicitno navedeno u potpisanom dokumentu.

U tom kontekstu, Šehić naglašava da vodeći političari moraju pokazati odgovornost.

"BiH je prihvatila MAP i obaveze koje mora ispuniti na putu ka dobijanju statusa kandidata za članstvo u NATO savezu. Ovo što se traži, tehničko je pitanje, koje je postalo političko", konstatovao je naš sagovornik.

On je napomenuo da se BiH kroz Zakon o odbrani obavezala na NATO integracije, ali da se u ovoj državi zakoni ne poštuju, a politički stavovi mijenjaju.

"Ipak, mislim da su shvatili da ovo nije članstvo u NATO-u. Put ka tom savezu je dug i mnogo toga moramo ispuniti. Zemlja mora biti politički stabilna, a mi smo u političkom smislu nestabilni. Kada ste politički nestabilni, onda ste i ekonosmki, socijalno, pa i sigurnosno nestabilni", navodi Šehić, te dodaje:

"Postavlja se i pitanje da li će to biti ANP za ovu ili sljedeću godinu, budući da je prošlo osam mjeseci od obaveze da uputimo ANP".

Ipak, mišljenja je da će BiH u konačnici dostaviti ANP u Brisel.

"Iako nas vrijeme iza nas uči da je jako teško vjerovati političarima u BiH, želim biti optimista da će oni to napraviti. ANP je bio problem kod formiranja Vijeća ministara BiH. Ako je ovaj sporazum to otklonio, ANP treba postali. Time će se ispoštovati i Zakon o odbrani BiH", zaključio je naš sagovornik.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo