24°C
Mostar 23°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 23°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

10.08.2019 / 18:58 Svijet - Mekka

Kiša obradovala hadžije na Arefatu

Nešto više od dva miliona hadžija jutros je, nakon sabah-namaza, krenulo na put prema Arefatu, a boravak na ovom mjestu je jedan od tri farza ili tri temeljna obreda hadža, pete islamske dužnosti.

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta, poznat i pod nazivom Dan Arefata, ove godine je 10. augusta. U noći s petka na subotu hadžije su organizovano prevezene do ove visoravni, udaljene 22 kilometra jugoistočno od Harema u Mekki.

Hadžije je danas obradovala i kiša, koja nije uobičajna pojava na ovom području, a koja je padala sat vremena. Veliki broj hadžija izašao je iz šatora kako bi uživali u ovom prizoru.

Hodočasnici na brdu Arefat nastoje da što više vremena provedu u upućivanju dova, namazu i učenju Kur’ana.

Za vrijeme Arefata hadžijama su preporučene određene radnje koje je lijepo raditi: stajati na mjestu na kojem je stajao Allahov Poslanik a.s., u podnožju Džebelu-r-rahmeta, što više učiti Kur'an i spominjati Allaha dž.š. Na Arefatu će spojeno i skraćeno klanjati podne i ikindiju-namaz, provodeći čitav dan u ibadetima.

Nakon boravka na brdu Arefat, vjernici će se uputiti prema dolini Muzdelifa, gdje će skupiti kamenčiće, a nakon toga i prema mjestu Mina, gdje će obaviti obred "bacanja kamenčica" na tri mjesta zvana džemreta. "Bacanje kamenčića" simbolično znači borbu protiv prokletog šejtana.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo