0°C
Mostar 4°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -1°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

09.08.2019 / 18:18 Svijet - Podaci Interpola

Albanija na vrhu po potjernicama, BiH odmah poslije nje

Albanija na vrhu po potjernicama, BiH odmah poslije nje
Foto: Vijesti.ba

Prema najnovijim podacima Interpola, Albanija je na vrhu u odnosu na sve evropske zemlje sa 116 Albanaca koji su optuženi za razne zločine i za kojima je raspisana međunarodna potjernica, navodi albanska televizija Top čenel.

Kako navodi ova televizija, oni su traženi ne samo na osnovu albanske Interpolove potjernice, već njih traže i u drugim zemljama u kojima se sumnjiče da su počinila krivična djela.

Iza Albanije nalazi se BiH sa 99 osoba na Interpolovoj potjernici, Bugarska sa 50, Rumunija sa 48 i Francuska sa 28 njenih državljana na ovoj međunarodnoj potjernici.

Samo tri evropske zemlje, odnosno Island, Irska i Luksemburg, imaju samo po jednu osobu na Interpolovoj međunarodnoj potjernici.

Svaka osoba na ovoj listi može da bude uhapšena u bilo kojoj državi sveta i da bude procesuirana putem ekstradicijskog zatvora, izručenja ili drugog pravnog postupka u zavisnosti od nacionalnih zakonodavstava i bilateralnih i multilateranih ugovora koji regulišu ovu oblast.

Na unutrašnjem nivou, u albanskoj državi postoji lista za unutrašnju potjernicu na kojoj se nalaze 690 lica koji su optuženi za raznorazne zločine.

Zbog poteškoća s kojima se albanska policija suočavala prilikom identifikacije i pronalaženja osoba na nacionalnoj i međunarodnoj listi potjernica, najčešće je zahtjevana pomoć građana objavljivanjem spiskova i fotografija tih osoba na društvenim mrežama.

Kada je riječ o regionu Zapadnog Balkana, na INTERPOL listi traženih nalazi se 11 osumnjičenih srpske nacionalnosti, osam Crnogoraca, 22 Hrvata i četvorica osumnjičenih iz Sjeverne Makedonije.


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo