18°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

07.08.2019 / 22:01 Politika - Zijad Bećirović za Vijesti.ba

Trojac sporazum napravio zbog Šarovića, u najtežoj situaciji Komšić

Trojac sporazum napravio zbog Šarovića, u najtežoj situaciji Komšić
Zijad Bećirović / Vijesti.ba
Sudbina sporazuma o formiranju Vijeća ministara BiH vrlo je neizvjesna. Napravljen je pod pritiskom mogućnosti formiranja drugačije parlamentarne većine u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Ocijenio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, doc. dr. sci. Zijad Bećirović.

- Stranački čelnici su mnogo toga potpisali, a još više obećavali. Nijedan od njih nema konzistentnu, vjerodostojnu i politiku koja radi u interesu građana. Pogledajte period od posljednjih skoro 30 godina - šta su dobroga te politike donijele građanima BiH - pita se Bećirović.

U najtežoj situaciji je, navodi, lider DF-a Željko Komšić, koji će puno rizikovati ako prihvati jedan ovakav sporazum u kojem se NATO spominje tek "kao kroz maglu" i prihvaćanje jednog takvog sporazuma može značiti njegov politički kraj.

- Apsurdno je da se u sporazumu obavezuju da će poštovati presude međunarodnih sudova. To se u civiliziranim zemljama podrazumijeva samo po sebi. Obavezuju se da će ukinuti Ured visokog predstavnika (OHR), a to uopšte nije u njihovoj nadležnosti. Trojac Dodik-Izetbegović-Čović ne pita se čak ni o NATO integracijama - ističe Bećirović.

Navodi kako je potpisani sporazum između Dodika, Izetbegovića i Čovića upravo nastao zbog realne mogućnosti da čelnik SDS-a Mirko Šarović okupi većinu koja bi formirala novi saziv Vijeća ministara BiH.

- To je još uvijek otvorena mogućnost i ne smijemo je isključiti i potcijeniti, posebno poslije ovakvog (ne)sporazuma, koji ništa dobro ne donosi građanima BiH osim ovom trojcu, manjoj grupi pojedinaca i pravnih osoba (preduzeća) oko njih i vezanih za njih - potcrtava Bećirović.

Komentarišući priče o novoj podjeli zona utjecaja na Balkanu, Bećirović ističe kako je to proces koji se stalno odvija pred našim očima ili u pozadini.

- Ništa novo, već viđeno. Utjecaji više nisu striktno vezani za državne granice, to je mnogo širi pojam. Tako imamo čitave međunarodne grupe organizovanog kriminala, koji prelaze granice države i mnoge od njih su moćnije od pojedinih država - zaključuje Bećirović u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo