25°C
Mostar 24°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

07.08.2019 / 13:32 Ekonomija - Živinice

Podrška u razvoju biznisa za žene s invaliditetom i žrtve nasilja

Podrška u razvoju biznisa za žene s invaliditetom i žrtve nasilja
Foto: USAID - Vijesti.ba

Modna konfekcija iz Živinica s motivima tradicionalne bosanskohercegovačke nošnje naći će se na policima turističkih centara i prodavnica širom Bosne i Hercegovine, a zahvaljujući Fondu za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji realizuje USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Riječ je o obrtu koji je kroz Fond pokrenula Sanela Čičkušić, poduzetnica iz Živinica.

- Postala sam vlasnica obrta u kojem djeluje još dvanaest žena. Zajedno se trudimo da očuvamo tradiciju i stare zanate. Kroz obrt obučavamo i mlađe naraštaje očuvanju zanatskih vještina - ističe Čičkušić.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa Gradom Živinice osigurao je 100.000 KM za pružanje  podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.

Ugovori o dodjeli sredstava potpisani su sa 14 žena. Biznisi će biti pokrenuti u oblasti ugostiteljstva, zanata, poljoprivrede, uslužnih djelatnosti i proizvodnje eko povrća, a poduzetnicama će biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa.

USAID-ov Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena i volja predstavnika Grada Živinice da investiraju u edukaciju žena i podrže njihove ideje i biznise, bio je jedan od elemenata koji je doprinio članstvu Grada Živinice u UNESCOvu globalnu mrežu gradova koji ulažu u obrazovanje svojih stanovnika, a kao jedinog grada iz BiH.

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. i kroz koji je do sada podržano više od 100 biznisa.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja, te nezaposlene mlade žene, saopćeno je iz USAID-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo