10°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

30.07.2019 / 20:00 Ekonomija - Muris Čičić za Vijesti.ba

Za kriminal u Aluminiju odgovoran HDZ, Vlada nikada nije imala pristup

Za kriminal u Aluminiju odgovoran HDZ, Vlada nikada nije imala pristup
Foto: Vijesti.ba
Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić kazao je za Vijesti.ba kako je apsurdno to što Uprava i Nadzorni odbor Aluminija ne žele dostaviti traženu dokumentaciju fderalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije.

"To je standardna priča o Aluminiju. Kad im odgovara daju podatke, kad im ne odgovara ne daju, a suština je samo ako možeš finansiraj njihove gubitke i ne petljaj se u poslovanje. Prije svega u ovoj situaciji rukovodstvo i Nadzorni odbor Aluminija trebali bi biti pod hitno smijenjeni i da ne donose više nikakve odluke, jer oni su pokazali šta i koliko znaju", kaže Čičić.

Na pitanje kako je moguće da rukovodstvo Aluminija ne želi dati odgovore o poslovanju preduzeća svom vlasniku Vladi FBiH, profesor Čičić odgovara da je to moguće isto tako kao što i njihove političke mecene ne dozvoljavaju formiranje vlasti, veličaju ratne zločince...

"Ovo je zemlja apsurda, pa je to samo jedan u nizu apsurda", mišljenja je naš sagovornik.

On napominje kako Vlada FBiH nikada nije imala pravi pristup ovom preduzeću, te s te strane ne može biti ni odgovorna za poslovanje preduzeća.

"Naša zemlja je podijeljena po nevidljivim granicama na RS, Herceg-Bosnu i muslimanski dio Federacije i s te strane Vlada FBiH je samo formalno puštena u Aluminij kad im je zatrebalo, a do prije nekoliko godina uopšte nije mogla prići Aluminiju. Vlasništvo Vlade FBiH je samo simbolično na neki način a u suštini tu je neki prešutni sporazum političkih stranaka da je to direktna nadležnost HDZ-a i njegovog lidera. Samo on je mogao da donosi odluke i odlučuje u Aluminiju, a Vlada FBiH nije ništa mogla. Prema tome Vlada FBiH nije odgovorna u ovoj situaciji", ističe Čičić.

Profesor Čičić smatra kako je Vlada FBiH već na neki način odustala od Aluminija i da se tako i ponaša, te da ne bi ni trebala poduzimati neke korake oko Aluminija.

"Naravno, ovi sada pokušavaju da nađu krivca koji je doveo do ove situacije i sada pokušavaju naći krivca u Vladi FBiH, što je apsurdno. Vlada ne bi trebala ni na koji način da preuzima bilo kakve obaveze u Aluminiju, ali bi morala da pokuša da preuzme ingerencije nad svojim vlasničkim dijelom na način da smijeni odgovorne strukture", kaže profesor Čičić.

Profesor Čičić na kraju ističe kako je očigledno da je u Aluminiju godinama činjen kriminal, ali da je pitanje utvrđivanja odgovornosti sada na pravosuđu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo