0°C
Mostar 3°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C
Powered by Dark Sky

30.07.2019 / 17:22 BiH - Ured premijera FBiH za Vijesti.ba

Premijer Novalić nije bio upoznat sa elaboratom o mulju u Mostaru

Premijer Novalić nije bio upoznat sa elaboratom o mulju u Mostaru
Fadil Novalić / Vijesti.ba
Informacije, koje je danas iznijelo Udruženje "Futura" iz Mostara o upravljanju, tretiranju i odlaganju mulja sa mostarskih pročišćivača, za mene su novost.

Potvrdili su ovo za Vijesti.ba danas iz Ureda premijer Federacije BiH Fadila Novalića i dodali.

- Premijer nije bio upoznat sa elaboratom i šokantnim nalazima koji su utvrđeni u ovom dokumentu, a koje je javnosti prezentovalo pomenuto udruženje.

- Preduzećemo sve mjere potrebne za zaštitu života građana Mostara u skladu sa nadležnostima koje ima Vlada Federacije BiH, rečeno je u izjavi za Vijesti.ba iz Novalićevog ureda.

Podsjetimo, iz udruženja "Futura" danas su predočene brojne činjenice i akti skrivani od javnosti, o problemima s muljem s prečistača.

Prezentirao je Elaborat plana upravljanja, tretmana i odlaganja mulja s prečistača otpadnih voda koji je za Grad Mostar u junu ove godine izradio Građevinski fakultet, a koji demantira tvrdnje vlasti da politički motivisani aktivisti obmanjuju i zastrašuju javnost.

- Ovaj elaborat pominje mnogo teže riječi nego smo ih mi iznosili na našim konferencijama za medije. Istaknut ću dvije stvari, kažu da je mulj teško zbrinuti jer se u njemu nalaze opasne kancerogene i mutogene materije. Nastali mulj je potrebno pravilno zbirnuti te otkriti izvore tvari i spojeva (PAH, TPH, PCB i HCH) koji moraju ići na procese prethodnog pročišćavanja, naveo je Husein Oručević.

Kako se navodi u elaboratu, u maju je pronađeno oko 800 tona mulja u kojem se nalaze kancerogene i mutogene materije.

- Otpadne vode i kanalizacije kolektuju se iz svega jedne trećine grada, a ostatak - kao što su istočna i dio zapadne obale, i dalje odlazi u Neretvu, a nisu na pročišćivačima. Radi se o jednoj trećini kanalizacionog otpada, a mi imamo još dvije trećine za koje apsolutno ne znamo šta se u toj kanalizaciji i otpadnim vodama nalazi - kazao je Oručević.

U elaboratu stoji i da u mulju postoje spojevi koji su na nedozvoljen način ušli u sistem kanalizacije u mjerljivim količinama te je potrebno utvrditi izvore ispuštanja i spriječiti dalji unos tih spojeva u gradsku kanalizaciju. Posebno je zatraženo otkrivanje mjesta s kojeg se u kanalizaciju ispušta zloglasni PCB, glavni sastojak emulzije piralena koji je mutogen i kancerogen.

- Treba napomenuti da kolektori prikupljaju otpadne vode iz svega jedne trećine grada. Ostatak kao što su istočna obala i dio zapadne i dalje odlazi direktno u Neretvu. Postoje dvije trećine otpadnih voda za koje uopće ne znamo šta sadrže, naglasio je Oručević.

Marin Bago iz Udruge Futura izjavio je da je jedan od opasnijih spinova koji dolaze iz Grada Mostara onaj da mulj nije opasan i da taj spin ide prema federalnom premijeru i ministrici okoliša, a da postoji nalaz inspekcije koji sve to demantuje.

- Inspekcija je na deponiji uhvatila kamion sa šest tona mulja, ima i ime šofera i registracijske oznake. Nama pričaju da nema otrova, a mi se pitamo jesu li premijer Novalić i ministrica Đapo prevareni ili su saučesnici u ovoj priči, izjavio je Bago.

Pročitane su alarmantne rečenice glavne gradske savjetnice Radmile Komadine koja je na kolegiju izjavila kako je stanje katastrofalno, a koja u javnosti govori potpuno suprotno.

- Tražimo klasifikaciju svih otpadnih voda u Mostaru. Znamo da smo otrovani, ali ne znamo koliko. Tražimo detaljne sistematske preglede ljudi koji rade na prečistaču, možda je već kasno, ne znamo. Gdje ga odvoze, znamo da jesu negdje, teški otrovi se raspršuju diljem Mostara i Hercegovine, poručeno je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo