2°C
Mostar 4°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

29.07.2019 / 15:00 Politika - Staša Košarac za Vijesti.ba

PDP i SDS su spremni biti dio vlasti na nivou BiH na štetu naroda i interesa RS

PDP i SDS su spremni biti dio vlasti na nivou BiH na štetu naroda i interesa RS
Foto: Vijesti.ba

Ukoliko su PDP i SDS spremni da u roku od dva dana formiraju Savjet ministara BiH sa Bakirom Izetbegovićem i SDA, to znači da će oni definitivno prihvatiti aktivaciju MAP-a i NATO integracije, a to nije politika koju podržavaju građani RS.

S druge strane, SNSD nije opterećen time da bude dio vlasti, niti ćemo to ikada biti, ako je nauštrb i na štetu srpskog naroda u RS.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH i član Predsjedništva ove političke stranke Staša Košarac, komentarišući tvrdnju ministra inostranih poslova BiH Igora Crnadka da PDP i SDS ne isključuju mogućnost da formiraju vlast na nivou BiH.

"Ako imaju mogućnost da konstituišu Savjet ministara BiH, neka to PDP i SDS učine odmah. Međutim, treba istaći definitivnu činjenicu da su 2014. godine u izbornom procesu bili gubitnici, kao i da su na izborima 2018. godine poraženi sa mnogo većom razlikom. To će značiti da su PDP i SDS u potpunosti spremni da negiraju izbornu volju srpskog naroda, odnosno da se ne obaziru na ono što kažu građani RS. A građani RS rekli su u izbornom procesu da je politika Milorada Dodika i SNSD-a sa koalicionim partnerima politika koju prepoznaju i sa kojom se identifikuju. To nikako nisu politike PDP-a i SDS-a", kategoričan je Košarac.

U tom kontekstu, ocijenio je da je ispod svakog nivoa da neko prihvati poziciju ministra u Savjetu ministara BiH, a da pri tome njegova stranka u Parlamentu BiH nema nijednog poslanika.

"PDP nije imao nijednog poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH u mandatu 2014-2018, a Igor Crnadak je prihvatio da bude ministar", podsjetio je naš sagovornik, uz konstataciju da je to pokazatelj spremnosti da se pruži podrška određenim politikama koje nemaju podršku građana RS.

Za razliku od PDP-a i SDS-a, potcrtava Košarac, SNSD nikada neće biti dio vlasti na nivou BiH nauštrb srpskog naroda.

"Iz aspekta svojih politika, mi bazično čuvamo interese RS, kako smo i obećali građanima RS. Rekli smo da je naš primarni cilj zaštita interesa RS, te adekvatna participacija na zajedničkom nivou utoliko da koristimo ono što je neophodno za interese RS, kao i da onemogućavamo razvoj politika koje će ugrožavati interese RS. Mi nikada nećemo biti vlast na nivou BiH na štetu srpskog naroda. Neka PDP i SDS to budu", naglašava ovaj SNSD-ov zvaničnik.

Prema njegovim riječima, SDA i HDZ BiH znaju da je SNSD odgovorna politička struktura koja definitivno neće odustati od svojih primarnih političkih ciljeva.

"Zato se ide u različite vrste uslovljavanja, ali mi nismo zainteresovani za vršenje vlasti na takav način, pogotovo zbog toga što neko želi da afirmiše uslove koji apsolutno ne stoje kao adekvatni i neophodni za konstituisanje vlasti. Prije svega mislim na aktivaciju MAP-a. SNSD, ponavljam, neće promijeniti svoj stav", ističe Košarac.

S druge strane, kaže da ukoliko PDP i SDS žele ući u vlast sa SDA-om, strankom koja uslovljava SNSD aktivacijom MAP-a, to znači da će dvije opozicione stranke u RS definitivno prihvatiti aktivaciju MAP-a i NATO integracije.

"To nije politika koju podržavaju građani RS. Ako PDP i SDS mogu u roku od dva dana sa Bakirom Izetbegovićem i SDA da definišu strukturu vlasti, te da budu suport i dopuna njegovim politikama, neka to urade. No, oni treba da znaju da to nisu politike koje podržavaju građani RS, koju su se i 2014. i 2018. godine jasno odredili da je politika SNSD-a i naših koalicionih partnera politika sa kojim se identifikuju i koja je adekvatna", poručio je Košarac.

Ukoliko bi Savjet ministara BiH bio formiran bez SNSD-a, to će, prema njegovim riječima, značiti da PDP i SDS nastavljaju negirati interese RS i stav institucija RS.

"To su činili i prethodne četiri godine", dodaje naš sagovornik.

On podsjeća da je Narodna skupština RS usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, napominjući da SNSD u potpunosti afirmiše sve interese RS i stavove koje donose njene institucije.

"Ako Bakir Izetbegović i Ambasada SAD-a kažu da je aktivacija MAP-a uslov za konstituisanje vlasti na zajedničkom nivou, a mi kažemo da nećemo odustati od Rezolucije o vojnoj neutralnosti, najave Igora Crnadka i Mirka Šarovića da su spremni biti dio strukture vlasti u roku od dva dana, zapravo znače da bi oni prihvatili aktivaciju MAP-a i nastavili sa negiranjem politika RS i stavova institucija RS. To dovoljno govori o njima", smatra Košarac.

SNSD će, zaključuje, nastaviti raditi na afirmaciji interesa i potreba RS, a u slučaju da SDS i PDP budu dio vlasti na nivou BiH, ova politička stranka djelovaće opoziciono.

"Ponavljam, nismo opterećeni da budemo dio vlasti. Naš cilj je da definišemo politike kako bi RS svakim danom bila jača i organizovanija, ne ugrožavajući vitalne nacionalne interese druga dva konstitutivna naroda u BiH", navodi Košarac u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo