29°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

26.07.2019 / 13:27 BiH - Nijaz Kadirić

Turizam u USK može biti uništen izgradnjom odlagališta 'Trgovska gora'

Turizam u USK može biti uništen izgradnjom odlagališta 'Trgovska gora'
Foto: FENA - Vijesti.ba

Ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona (USK) Nijaz Kadirić oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o turizmu USK, upozoravajući na višestruki negativni utjecaj koji bi eventualna gradnja odlagališta radioaktivnog otpada Trgovska gora mogla imati za turizam u tom kantonu.

- Nacrt zakona o izmjenama Zakona o turizmu USK trebalo bi da deblokira rad Turističke zajednice USK. Mnogo je zainteresiranih za ispoljavanje svoga stava, pogotovo po pitanju aktualnog problema, najavljene gradnje odlagališta nuklearnog radioaktivnog otpada Trgovska gora. Građani glasno govore da je to već sada postala 'Trgovska mora' i da ne može biti stacionirana na lokaciji o kojoj se govori - ističe Kadirić.

Mišljenja je da je turizam definitivno ugrožen te da može biti totalno uništen izgradnjom spomenutog odlagališta.

- Ne zaboravimo da na području USK mi imamo zaštićena područja o kojima moramo brinuti, da imamo prirodne ljepote na kojima nam zavidi cijeli svijet ali i manifestacije međunarodnog i tradicionalnog karaktera koje nam osiguravaju izgradnju pozitivnog imidža za koji se mukotrpno borimo. Nije komšijski ni humano da drugome uništavate ono što mu je Bog dao a što svi zajedno možemo koristiti i moramo čuvati - potcrtava on.

Istovremeno, smatra da su izmjene Zakona o turizmu USK prelazno rješenje nakon čega se ide u proceduru i izradu potpuno novog zakona, te poziva sve zainteresirane da se uključe u javnu raspravu, u srijedu 31. jula sa početkom u 10.00 sati u Bihaću, u sali Skupštine USK.

Ministar Kadirić podsjeća da se Turistička zajednica USK ne može sama nositi sa svim problemima te da svi koji su u stanju, bilo stručno ili na neki drugi način, moraju pomoći, uključujući i sve građane.

- Zadovoljan sam činjenicom da je svijest o našim prirodnim ljepotama od kojih zavisi turizam u USK na izuzetno visokom nivou i uvjeren sam da ćemo začuvati sva prirodna bogatstva koja smo posudili od generacija koje dolaze - izjavio je ministar Kadirić, saopćeno je iz Ministarstva privrede USK.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo