1°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

22.07.2019 / 22:23 Regija - Srbija

Bošnjačko nacionalno vijeće traži da i praznici manjina budu neradni

Bošnjačko nacionalno vijeće traži da i praznici manjina budu neradni
Arhiv / Vijesti.ba
Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) predložilo je izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima po kojem bi ustanovljeni praznici nacionalnih manjina bili neradni u državnim i drugim organima.

U saopštenju se navodi da je inicijativa upućena premijerki Srbije Ani Brnabić, a izmjene zakona bi podrazumjevale da za praznike manjina ne rade državni organi u gradovima u kojima je u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine ili pripadnici manjine čine najmanje deset odsto stanovništva, prenosi Beta.

BNV navodi da sadašnji zakon nije predvidio načine praznovanja praznika nacionalnih manjina, već se svodilo na pravo isticanja nacionalnih simbola na zgradama institucija i ustanova.

"Prihvatanjem inicijative o izmjenama zakona uspostavlja se efektivna ravnopravnost između pripadnika nacionalnih manjina i pripadnika većinskog naroda što su i obaveze predviđene Ustavom Srbije", saopštilo je Vijeće.

Ukoliko budu usvojeni prijedlozi BNV-a, državni organi u gradovima u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi ne bi radili tokom nacionalnih praznika Bošnjaka u Srbiji - 11. maja (Dan bošnjačke nacionalne zastave), 11. jula (Dan sjećanja) i 20. novembra (Dan Sandžaka).

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo