14°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

21.07.2019 / 23:18 Auto - Zaštita životne sredine

Uskoro automobilski dijelovi od nejestivih biljaka?

Uskoro automobilski dijelovi od nejestivih biljaka?

Prema brojnim naučnim studijama industrija automobila je veliki krivac za povećanje emisija ugljen dioksida, odnosno da se u procesu proizvodnje novog automobila ispusti više tog stakleničkog plina u atmosferu nego u vožnji tokom njegovog čitavog životnog vijeka.

Istraživači Selena grupe iz Poljske ubijeđeni su da bi se u autoindustriji uveliko moglo smanjiti ispuštanje CO2 u atmosferu kada bi se umjesto plastike koristili prirodni materijali, odnosno bioplastika, zbog čega su pokrenuli projekt Biomotive za koji su od EU povukli 15 miliona evra, prenosi portal SeeBiz.

Kako se navodi, osnovna ideja je da se korišćenjem biljnih izvora, tačnije onog bilja koje se ne koristi u prehrani, izrađuju komandne ploče, dijelovi interijera i druge komponente automobila, za koje se obično koristi plastika.

Selena je zbog toga razvila tehnologiju koja koristi hemijske spojeve u biljkama za sintetizovanje polimera u laboratoriju i želi da je prenese na industrijski nivo, konkretno u proizvodnju automobila.(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo