8°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

21.07.2019 / 22:33 Svijet - Mjesec dana protesta

Novi sukobi na protestima u Hongkongu, policija bacila suzavac na građane

Novi sukobi na protestima u Hongkongu, policija bacila suzavac na građane
Foto: AP - Vijesti.ba

Demonstracije u Hongkongu postale su nasilne, pošto je policija bacala suzavac na građane koji su nastavili s protestom do kasno u noć, dok su putnike u metrou napale maskirane osobe, na čijoj su meti očigledno bili prodemokratski demonstranti.

Bacanje suzavca na demonstrante najnoviji je sukob policije i građana, koji više od mjesec dana izlaze na ulice protiveći se prijedlogu zakona o izručenju i tražeći reformu izbornog sistema u toj autonomnoj kineskoj teritoriji. Glavni zahtjev protesta bila je nezavisna istraga policijske oštre taktike na prethodnim protestima.

Protestna šetnja je bila mirna kada su demonstranti stigli do tačke do koje je policija odobrila protest, ali su hiljade okupljenih nastavile dalje, ka distriktima u kojima su najvažnije vladine zgrade i kompanije.

Stigli su i do takozvane Kancelarije za vezu koja u Hongkongu predstavlja kinesku komunističku vladu. Tu zgradu su gađali jajima, a sigurnosne kamere na njoj isprskali su sprejom. Nacionalni grb Kine, koji se nalazi na prednjem dijelu te zgrade, ofarbali su crnom bojom.

Kineska državna televizija objavila je saopštenje Kancelarije za vezu koja ja navela da su demonstranti "otvoreno doveli u pitanje autoritet centralne (kineske) vlade i dotakli krajnju tačku principa jedna zemlja, dva sistema". Policija je kasnije bacala suzavac na demonstrante kako bi ih rastjerala.

Demonstranti su se raspršili, a neki su se ponovo uputili ka poslovnom distriktu. Policija koja je ostala na ulicama, sa štitovima, navela je da su demonstranti bacali kamenice i molotovljeve koktele na njene pripadnike i napali centralnu policijsku stanicu.

Hongkonški mediji objavili su video snimak na kojem se vidi kako maskirane osobe napadaju putnike u metrou. Među putnicima su bili demonstranti u prepoznatljivoj crnoj odjeći i žutim šlemovima. Napadači su bili obučeni u bijelo i imali su fantomke na glavi. Učesnici jučerašnjeg kontra-protesta, održanog u znak podrške policiji, nosili su bijelu odeću.

Organizatori protesta saopštili su da je danas na ulice izašlo 430.000 ljudi, dok je policija navela da ih je u udarnom periodu bilo 138.000.

Masovni protesti počeli su u prvoj polovini juna zbog prijedloga zakona o ekstradiciji kojim je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da prava osumnjičenih u kineskom sistemu ne bi bila poštovana. Šefica vlade Hongkonga Keri Lam proglasila je taj prijedlog zakona mrtvim, ali su demonstracije nastavljene zbog njenog odbijanja da ga zvanično povuče, dok mnogi traže njenu ostavku.

Kada ga je 1997. godine Velika Britanija predala Kini, Hongkongu je garantovano pravo da narednih 50 godina zadrži sopstveni socijalni, pravni i politički sistem, po formuli "jedna zemlja, dva sistema". Međutim, vladajući kineski komunisti sve više odstupaju od tog dogovora i insistiraju na izmjenama zakona, nepopularnim u Hongkongu.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo