17°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

20.07.2019 / 13:43 Regija - Kosovo

Nakon Haradinaja, i Jakup Krasniqi pozvan na razgovor u Hag

Nakon Haradinaja, i Jakup Krasniqi pozvan na razgovor u Hag
Jakup Krasniqi / Vijesti.ba
Poziv na razgovor od Specijalizovanih vijeća Kosova dobio je još jedan pripadnika bivše OVK-a, član Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i njen bivši portparol Jakup Krasniqi.

Jakup Krasniqi, koji je aktuelni predsjednik Nacionalnog savjeta Socijaldemokratske inicijative (Nisma Socialdemokrate) saopštio je putem Facebooka da je dobio poziv od Specijalizovanih vijeća u Hagu da se javi na razgovor 24. jula 2019. godine.

Krasniqi nije naveo u kom svojstvu je pozvan na razgovor, ali je kazao da će se pojaviti na sudu u bilo kom svojstvu, bez obzira na njegova ubjeđenja da je ‘’Specijalni sud osnovan na osnovu izvještaja Dicka Martija, koji je usvojio Savjet Evrope, a koji je koncipiran u Beogradu klevetom i lažima i s motivom i u cilju kompromitovanja i inkriminacije pravednog i čistog rata Oslobodilačke vojske Kosova".

Krasniqi je podsjetio da je on bio otvoreni kritičar formiranja ovog suda, ali je poručio da vjeruje u pravdu i da je uvjeren da je "istina da je za vrijeme rata na Kosovu, Srbija počinila genocid, dok će njene monstruozne konstrukcije o OVK-u pasti" i da će on dati svoj doprinos rasvjetljavanju istorijske istine.

Juče je i premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj saopštio da je dobio poziv da se kao osumljičeni javi na razgovor Specijalnom sudu za Kosovo u Hagu i zbog toga je podnio neopozivu ostavku.

Prema izjavi predsjednika Kosova Hashima Thacija, poziv od strane Specijalnog suda za Kosovo dobio je i bivši šef Štaba OVK-a Bislim Zyrapi, inače njegov savjetnik, kao i nekoliko drugih bivših oficira OVK-a.

Specijalizovana vijeća Kosova imaju mandat i nadležnosti koja se tiču određenih zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih djela prema kosovskom zakonodavstvu koja su navodno počinjena između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000.

Specijalizovana vijeća imaju sjedište u Holandiji, u Hagu, a u njima će raditi međunarodne sudije, tužioci i ostalo osoblje. Optuženima se sudi u Hagu.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo