1°C
Mostar 3°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

19.07.2019 / 08:38 BiH - 26. redovna sjednica

Općina Novi Grad Sarajevo: Vijećnici zatražili hitno potpisivanje sporazuma o saradnji od strane MUP-a KS

Općina Novi Grad Sarajevo: Vijećnici zatražili hitno potpisivanje sporazuma o saradnji od strane MUP-a KS
Foto: Vijesti.ba
Općinsko vijeće Općine Novi Grad Sarajevo održalo je jučer svoju 26. redovnu sjednicu.

USVOJEN IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU BUDŽETA

Vijećnicima je prezentirana informacija o izvršenju Budžeta Općine za period od prvih šest mjeseci ove godine (od 1.1. do 30. 6. 2019. godine).

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić istakao je zadovoljstvo usvojenim izvještajem.

“Zadovoljni smo izvršenjem Budžeta u prvi 6 mjeseci. Budžet je plan i to je važno naglasiti. Mi kada usvojimo Bužet to ne znači da taj novac imamo već da se treba krenuti u njegovo ostvarivanje. Kada se kaže da imamo Budžet od 41 milion, to je naš plan, ali  kako će to  biti u toku godine zavisi od toga kako smo radili. Danas je usvojen šestomjesečni izvještaj, izvršenje je 48% ili preko 20 miliona ostvarenih prihoda na pola godine što je sasvim zadovoljavajuće. Kada su u pitanju kapitalni izdaci na koje se uvijek najviše pažnje obraća izvršenje je oko 30%, a obzirom da smo u jeku građevinske sezone, te da se svi poslovi plaćaju po njihovom okončanju, to je očekivani procenat i nešto je čak i veći u poređenju sa ranijim godinama”, kazao je načelnik Efendić, naglašavajući da realizacija projekata ide po planiranoj dinamici u većini stavki Budžeta, te da su najveći općinski projekti kao što su izgradnja bazena na Dobrinji, te dogradnja osnovne škole Umihana Čuvidina  u punom jeku.

NEMAR MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA KANTONA SARAJEVO

Vijećnicima je data na znanje i informacija o stanju sigurnosti i aktivnostima Četvrte policijske uprave u prvih šest mjeseci 2019. godine.

Učestvujući u raspravi na pomenutu tačku dnevnog reda vijećnici su izmeđuostalog tražili da im se dostavi informacija o fazi u kojoj se nalazi istraga o ubistvu policajaca Šehovića i Vujinovića koje se dogodilo na Alipašinom Polju, te da se dostavi izvještaj o realizaciji zaključaka koji su donešeni na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u oktobru 2018. godine tim povodom.

Podsjećamo, na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća donešen je niz zaključaka upućenih prema višim nivoima vlasti. Formirana je i radna grupa Općinskog vijeća za saradnju sa IV PU koja je zajednički usaglasila projekte koje je neophodno realizovati za bolji rad ove policijske uprave. Poseban akcenat bio je na uspostavljanju video nadzora na području naselja Dobrinja prema Istočnom Sarajevu kao i na frekventnim raskrsnicama i parkinzima na području Novog Grada.

Općina je obezbjedila i sredstva za njihovu realizaciju, te je sačinjeni sporazum u prošlom mjesecu upućen prema Ministarstvu unutrašnjih poslova KS na potpis, no isti još uvijek nije potpisan sa njihove strane, a kako smo dobili informaciju ista je situacija i u drugim općinama u kantonu.

Shodno odluci sa ove sjednice vijeća predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Rusmir Baljić uputit će dopis prema MUP-u KS u kojem će se tražiti da se što prije potpiše dostavljeni sporazum kako bi se sredstva izdvojena iz Budžeta mogla realizovati, obzirom da je riječ o projektima od značaja za sigurnost naših građana.

Vijeće je usvojilo i Odluku o dodjeli sredstava iz Budžeta Općine Novi Grad Sarajevo u svrhu održivog povratka u 2019. godini, za što su izdvojena sredstva u iznosu od 120.000 KM. Grant za pomoć povratnicima u prijeratna mjesta prebivališta, Općina Novi Grad Sarajevo realizuje već duži vremenski period. Radi se o projektima elektrifikacije, priključaka vode, izgradnje i uvezivanja putne infrastrukture, kupovinu stoke, motokultivatora i drugih mašina, te nabavku građevinskog materijala.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo