30°C
Mostar 35°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 28°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

18.07.2019 / 20:59 Politika - Jednoglasna podrška delegata

Usvojen Zakon o demobilisanim borcima

Usvojen Zakon o demobilisanim borcima
Foto: Vijesti.ba
Dom naroda Parlamenta FBiH večeras je jednoglasno, sa 41 glasom, po hitnom postupku u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

S obzirom na činjenicu da je isto ovo zakonsko rješenje prije dva dana usvojio i Zastupnički dom, borci su tako nakon 2010. godine ponovo dobili zakon koji tretira njihova prava.

Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević informisao je delegate da je Vlada FBiH odbila sve amandmane koje su uložili kako bi, kako je rekao, u Domu naroda zakon bio usvojen u identičnom tekstu kao i u Zastupničkom domu.

Usvojeni Zakon propisuje 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu na evidenciji nezaposlenih. Visina naknada zavisila bi od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

Zakon propisuje javnu objavu jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Analizom stanja demobilisanih boraca i članova njihovih porodica utvrđeno je da bi pravo po tom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobilisanih boraca koji se nalaze u stanju potrebe.

Dom naroda ranije danas podržao je rebalans ovogodišnjeg budžeta, kao i Zakon o njegovom izvršenju, čime je osigurano 25 miliona KM za primjenu novog boračkog zakona.(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo