-4°C
Mostar 1°C
Tuzla -3°C
Banja Luka -3°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

18.07.2019 / 20:00 Politika - Opasna podmetanja

Besmislica godine: Delegat Žuljević zabrinut zbog "viška struje" u BiH

Besmislica godine: Delegat Žuljević zabrinut zbog "viška struje" u BiH
Aner Žuljević / Vijesti.ba
Delegat SDP-a BiH u Domu naroda FBiH Aner Žuljević izašao je ovih dana u javnost sa tezom kako isključenje mostarskog Aluminija zadaje ozbiljne udarce elektroenergetskom sistemu BiH.

Žuljević se naime poziva na informacije koje su iz Nezavisnog operatora sistema (NOS) , a preko medija, plasirali kadrovi HDZ-a uposleni u NOS-u.

Navedeni izvještaj navodno vrvi nizom "zabrinjavajućih" informacija, poput negativnih posljedica na stanje naponskih prilika, odnosni previsokih napona koji je dodatno pojačan isključenjem Aluminija.

No najiteresantnija je Žuljevićeva tvrdnja da će isključenje Aluminija kao velikog potrošača dovesti do izazivanja lančanih problema s viškom proizvodnje električne enegije koja se neće moći izvoziti zbog ograničenih mogućnosti prekograničnih prenosnih kapaciteta. U najkraćem Žuljević je zabrinut što će se gašenjem Aluminija doći u situaciju da će BiH raspolagati s viškovima struje.

Takva zabrinutost je notorna glupost, obzirom da bi takve viškove BiH mogla istog momenta prodati u svom susjedstvu, prije svega Hrvatskoj i Crnoj Gori. Dakle višak struje ima kupca u regionu,  a da ne govorimo o evropskom tržištu.

Čak i ovaj scenarij je tek druga varijanta za riješavanje "zabrinutosti" SDP-ovog delegata. Žuljević je u svom površnom izlaganju previdio i činjenicu da je EP HZHB ionako uvozila struju, i to ne samo zbog opskrbe Aluminija nego zbog potreba svojih drugih klijenata i potrošača iz čega je očigledno da se takav višak ima gdje potrošiti i unutar domaćeg tržišta.

Na dalje, primjer iz NOS-a (kojim se Žuljević grčevito služi) po kojem se u febuaru i martu 2018. godine iz BiH izvozilo 1300 MWh/h, gdje je EES BiH bio na granici ugroženosti i da navedeni iznos izvoza ne bi bio ni odobren da Aluminij nije bio u pogonu, naprosto ne stoji.

Radi se o tzv. uvozno/izvoznim redovima vožnje struje. A stanje elektroenergetskog sektora u BiH je danas takvo da možemo samo maštati o situaciji da imamo takvu količinu viškova struje.

Kakvi su Žuljevićevi motivi u pravljenju lažne panike iznošenjem besmislenih i neutemeljenih tvrdnji tek treba otkriti.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo