13°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

18.07.2019 / 13:00 BiH - Čarkadžić za Vijesti.ba

Američki ambasador zna ko su politički gospodari Aluminija od 1997. godine

Američki ambasador zna ko su politički gospodari Aluminija od 1997. godine
Foto: Vijesti.ba
Američka administracija u BiH dobro je upućena u vezi sa Aluminijem, kazao je za Vijesti.ba politički analitičar Denis Čarkadžić komentirajući stavove američkog ambasadora Erica Nelsona objavljene na njegovom blogu o političkom uplitanju u rad preduzeća.

„Prije svega treba podvući da amasador Nelson u svom obraćanju u prvi plan stavlja sudbinu radnika Aluminija pozivajući tako nadležne institucije da “učine sve što je u njihovoj moći da umanje udar na porodice ovih radnika”, što je sa ljudskog, ali i svakog drugog stanovišta poptupno opravdana i reklo bi se očekivana reakcija“, kaže Čarkadžić.

Sa druge strane, nastavlja Čarkadžić,  jasno je da je američka admistricija u vezi “slučaja Aluminij”, kao u ostalom i  u vezi svih drugih dešavanja i procesa u i oko BiH, veoma dobro upućena u stvarne uzroke problema.

„To je prije svega vidljivo i iz dijela izjave u kojem ambasdor SAD-a u Sarajevu ističe da je nakon pokretanja proizvodnje 1997. godine svrha Aluminija “postala da bude od koristi političkim strankama, a ne radnicima i privredi Hercegovine” koristeći veoma znakovit izraz “politički gospodari”, te da posljedice takvog pogrešnog upravljanja trpe radnici i njihove porodice“, ističe naš sagovornik.


Denis Čarkadžić / Vijesti.ba

Čarkadžić dodaje kako je zanimljivo da se ambasador Nelson nije zaustavio samo na pitanju Aluminija već, referišući se na nemale ekonomske, privredne i ljudske potencijale Hercegovine, nije propustio priliku da još jednom naglasi da su “debele koverte ili članstvo u stranci” ono što je trenutno “potrebno” a ne, kako je rekao, talentovani ljudi koji su spremni da obavljaju kvalitetne poslove.

„Kritikujući pored ostalog i rad Mostarskog aerodroma ali i turističkog sektora u Hercegovini američki ambasador za loše stanje krivca i tu vidi u stranačkoj kontroli nad istima, što je sasvim jasna poruka HDZ-u BiH koji na tim prostorima i njihovim resursima suvereno vlada godinama“, ističe on.

Konstatujući da je “vrijeme je da Hercegovina i Hercegovci imaju koristi od legitimnog poslovanja” Nelson tako sa žaljenjem konstatuje da “naročito njihovi lideri i dalje blokiraju reforme i mjere za poboljšanje poslovne klime”, dodaje Čarkadžić.

Na kraju, zaključuje Denis Čarkadžić, i iz ovoga, kako i mnogih drugih ranijih obraćanja visokih zvaničnika američke administracije u BiH jasno je da su za njih kriminal, korupcija i nepotizam primarni uzroci ovakvog stanja ne samo u Aluminiju i Hercegovini, već i na području čitave BiH uopšte, s tim što je ovoga puta obraćanje američkog ambasadora u BiH očigledno upućeno na jednu adresu - HDZ-a BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo