22°C
Mostar 26°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

17.07.2019 / 20:00 Politika - Dodikova inicijativa

Pelješki most: Vitalni interes srbijansko-kineskog lobija na štetu BiH

Pelješki most: Vitalni interes srbijansko-kineskog lobija na štetu BiH
Vučić, Dodik i Xi Jinping

Milorad Dodik usprotivio se jučer usvojenim zaključcima Predsjedništva BiH kojim se pozvalo Hrvatsku da obustavi radove na Pelješkom mostu te da se razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

Već sutra će Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), na Dodikov zahtjev, odlučiti o tome da li je obustavljanje izgradnje Pelješkog mosta i eventualni spor s Hrvatskom destruktivno po vitalni interes ovog entiteta.

Za Dodika nema sumnje, tvrdi da je odluka Predsjedništva BiH u vezi s izgradnjom Pelješkom mosta "destruktivna i veoma štetna po vitalne interese RS".

Opozicija u RS smatra da se radi o nastavku lično-interesne politike Milorada Dodika i Dragana Čovića, što je samo djelomično tačno.

Kako saznajemo, osnovni razlog Dodikovog protivljenja zaključcima Predsjedništva BiH jeste uticaj jakog srbijansko-kineskog lobija. Radi se o istom lobiju koji je zaustavio energetske projekte u Federaciji BiH tokom 2008. godine, i koji je istovremeno gradio TE Stanari u Republici Srpskoj. Glavni politički pokrovitelj projekta u Stanarima, kojeg su realizirali Kinezi i srbijanski tajkun Vuk Hamović, bio je upravo tadašnji premijer RS Milorad Dodik.

Radi se o istom lobiju koji je tada preko političara u FBiH iz SDP-a i SDA blokadama projekta Blok 7 TE Tuzla otjerao partnere iz Švicarske i Njemačke, kako bi stvorio prostor upravo za Kineze. Tako je i bilo, kasnija vlast u Federaciji BiH predvođena SDP-om i SDA za partnere je izabrala upravo Kineze. Posao je okončan u mandatu iza nas davanjem potrebnih dozvola i odobrenjem zaduženja kod kineske banke, a sve na štetu građana Federacije i uprkos upozorenjima EU da se u takav aranžman ne ulazi.

Treba li podsjećati da upravo kineska kompanija gradi Pelješki most, a da je danas iz SNSD-a saopšteno kako je glavni vanjskopolitički prioritet Republike Srpske saradnja s Kinom.

Iz takve saradnje političku korist već su imale Srbija i RS kroz obaranje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a. Ovog puta korist će imati i Hrvatska.

I sve to na štetu BiH i njenog najbrojnijeg naroda Bošnjaka. No, to kratkovide bošnjačke političare neće omesti da upravo Kinezima daju svoje najvrijednije energetske i svake druge resurse.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo