3°C
Mostar 8°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

17.07.2019 / 15:00 Politika - Deal sa "hrvatskom lozom"

Posebna sjednica NSRS: SDS protiv Dodikove inicijative, PDP ima niz uslova

Posebna sjednica NSRS: SDS protiv Dodikove inicijative, PDP ima niz uslova
Foto: Vijesti.ba
"Dodikov deal sa hrvatskom lozom": Opozicija pita šta je sa odlaganjem nuklearnog otpada, međudržavnom granicom...

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) sutra će, na zahtjev srpskog člana i aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, odlučiti da li su obustavljanje izgradnje Pelješkog mosta i eventualni spor sa Hrvatskom destruktivni po vitalni interes ovog entiteta.

Entitetski parlament će se na posebnoj sjednici, zakazanoj za 12.00 sati, izjasniti o Prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o Zaključku o zvaničnom stavu BiH u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Hrvatske koja je veoma štetna po vitalne interese RS.

Nakon što je preglasan na sjednici Predsjedništva BiH prilikom usvajanja zaključka o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, predsjedavajući Dodik pokrenuo je pitanje vitalnog entitetskog interesa u skladu sa rokovima propisanim Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Da bi zaključci Predsjedništva BiH, koje su izglasali članovi Šefik Džaferović i Željko Komšić, postali nevažeći, potrebno je da dvotrećinska većina u NSRS potvrdi pomenutu izjavu predsjedavajućeg Dodika. Aktuelni saziv entitetskog parlamenta broji 83 poslanika, što znači da je Dodiku potrebna podrška njih 56.  

SDS: Rezolutno NE Dodikovom zahtjevu

Podrška najveće opozicione stranke u RS Dodikovoj izjavi o ugroženosti entitetskog interesa, sasvim sigurno će izostati, sudeći prema riječima šefa Kluba poslanika SDS-a Miladina Stanića.

"SDS to neće podržati", potvrdio je Stanić za Vijesti.ba.  

Kako je istakao, neupitno je da li aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a staje u zaštitu interesa Hrvatske nauštrb prava pristupa BiH otvorenom moru.

"Dodik je godinama u dealu sa hrvatskom lozom na ovim prostorima, a to prvi nivo koji to dokazuje jeste predaja arhivske građe iz Jasenovca nekom strancu, a znao je da će to završiti u Zagrebu. To je nastavak lično-interesne politike Milorada Dodika i Dragana Čovića", smatra Stanić.

PDP: Niz uslova za podršku

Šef poslaničkog Kluba PDP-a Perica Bundalo ističe kako je preglasavanje u Predsjedništvu BiH potrebno staviti u širi kontekst odnosa BiH, posebno RS sa susjednom Hrvatskom.

"PDP sutra će predložiti određene zaključke koji će ići u pravcu da se donese jasan stav NSRS u pogledu odlagališta radioaktivnog otpada u Trgovskoj Gori i promjene odluke o lokaciji odlagališta, zatim da se konačno i definitivno uredi međudržavna granica na rijeci Uni na području opština Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica. Tražićemo takođe da se ubrza izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, odnosno da ona bude u okviru roka koji je utvrđen juče potpisanim ugovorom", kazao je Bundalo za Vijesti.ba.

Osim ovoga, najavio je da će PDP predložiti i poseban zaključak o formiranju međuparlamentarne komisije koja će se baviti položajem Srba u Hrvatskoj.

"Ukoliko NSRS prihvati naše zaključke, PDP će dati podršku Dodikovoj izjavi", otkrio nam je Bundalo, poručivši da se nada da će u entitetskom parlamentu biti postignuto jedinstvo o PDP-ovim prijedlozima.

Bošnjački poslanici podržavaju zaključke Predsjedništva BiH

Poslanička grupa Zajedno za BiH podržava Zaključak Predsjedništva BiH o zvaničnom stavu BiH u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Hrvatske.

Stoga, kako je za Vijesti.ba potvrdio potpredsjednik NSRS Senad Bratić (SDA), neće podržati izjavu da je ovim zaključkom kolektivnog šefa države povrijeđen vitalni interes RS.

"Iznenađeni smo Dodikovim stavom i ne možemo ga podržati. Smatramo da se ne bi trebalo ići u tom pravcu da je ugrožen vitalni interes entiteta. Pravo na dio bh. mora je interes cijele države i oba entiteta", navodi naš sagovornik.

Bratić naglašava kako je potrebno sačuvati prirodne resurse BiH, jer je to u interesu svij naroda i građana ove države.

Napominje takođe kako je sa susjednom Hrvatskom potrebno napraviti pravedno razgraničenje u skladu sa zakonom, te postojećim međunarodnim normama o pravu pristupa na otvoreno more.

"Mi nismo protiv izgradnje Pelješkog mosta, ali je potrebno definisati uslove i ispoštovati standarde koji će osigurati da BiH ima pristup otvorenom moru", kaže naš sagovornik.

 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo