-4°C
Mostar 1°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

16.07.2019 / 20:20 Politika - Sarajevo

Završena druga vanredna sjednica Predstavničkog doma PFBiH

Završena druga vanredna sjednica Predstavničkog doma PFBiH
Arhiv / Vijesti.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH završio je drugu današnju vanrednu sjednicu davanjem saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i dopune Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za ovu godinu, te Odluke o načinu izvršavanja rebalansa Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Usvojena je predložena odluka o prihvatanju Sporazuma o zajmu između BiH i IBRD za 2019. godinu.

Također, većinom glasova odobrena je odluka o prihvatanju zaduženja po Okvirnom sporazumu o zajmu između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH za realizaciju projekta "Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda".

Poslanici odobrili izmjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društa

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj drugoj vanrednoj sjednici odobrio je izmjene i dopune Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH, koje je predložila Vlada FBiH.

Novopredloženo rješenje je da zahtjev za finansijsku konsolidaciju privrednog društva s većinskim učešćem državnog kapitala odgovorna osoba podnosi u roku od šest, a ne kao sada pet mjeseci od stupanja Zakona na snagu.

Također je, s dosadašnjeg 10.7.2019. godine, rok do kojeg maksimalno može trajati postupak finansijske konsolidacije produžen na 31.12.2021. godine.

Da bi izmjene i dopune stupile na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o električnoj energiji

Predstavnički dom Federalnog parlamenta danas je započeo drugu vanrednu sjednicu na kojoj je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o električnoj energiji.

Razlozi za izmjene i dopunu ovog zakona, kako je obrazložio federalni premijer Fadil Novalić, zasnovani su na potrebi da se implementira presuda Ustavnog suda Federacije BiH, a koja je donesena po zahtjevu za zaštitu prava na lokalnu samoupravu Općine Novo Sarajevo i Općine Konjic.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o električnoj energiji na 5. vanrednoj sjednici ovog doma usvojen je sa 53 glasa za, 15 protiv i jednim suzdržanim.   

(Vijesti.ba /  FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo