20°C
Mostar 21°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

16.07.2019 / 20:00 BiH - Zijad Bećirović za Vijesti.ba

Primjer Makedonije važan za BiH: NATO prije neodlučne EU

Primjer Makedonije važan za BiH: NATO prije neodlučne EU
Zijad Bećirović / Vijesti.ba
Bećirović smatra da je kao i za Republiku Sjevernu Makedoniju i za Bosnu i Hercegovinu od prioritetne važnosti članstvo u NATO-u.

EU čini historijsku nepravdu prema Republici Sjevernoj Makedoniji, kazao je za Vijesti.ba direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović komentirajući izjavu makedonskog predsjednika Pendarovskog koji je kazao kako je NATO ispunio svoje obećanje za razliku od EU.

Podsjećamo, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u intervjuu za RTCG kako nije zadovoljan brzinom kojom zemlje Zapadnog Balkana idu prema članstvu u EU ocjenivši da EU mora biti odlučnija po pitanju njezinog proširenja.

„Sjeverna Makedonija je napravila epohalni iskorak u približavanju NATO-u i EU. NATO je pokazao odgovornost i zrelost te važnost proširenja i u mnogo čemu je ispred EU“, kaže Bećirović.

On smatra kako EU na primjeru Sjeverne Makedonije pokazuje svoju nezrelost i neodgovornost.

„Faktički, iako donosi odluku o Sjevernoj Makedoniji  EU odlučuje o svojoj budućnosti. Zbog toga određivanje datuma o početku pregovora sa EU nije samo pitanje Sjeverne Makedonije nego to krucijalno pitanje o budućnosti EU. Zbog toga EU ne smije odlaganjem datuma o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom odlagati ustvari svoju budućnost“, ističe on.

Bećirović podsjeća da su u Sjevernoj  Makedoniji na čelu dva mlada lidera Zoran Zaev i Stevo Pendarovski, koji mijenjaju paradigmu političara na Balkanu.

„Radi se o otvorenoj, pragmatičnoj i politici u interesu svih građana“, dodaje on.

Kada je u pitanju naša zemlja, Bećirović smatra da je kao i za Republiku Sjevernu Makedoniju i za Bosnu i Hercegovinu od prioritetne važnosti članstvo u NATO-u.

“Koncept članstva u NATO -u osigurava perspektivu države ne samo u sigurnosno-odbrambenom području nego demokratski, ekonomski i sveopći društveni razvoj. NATO ima svoje standarde, koji su važni za sveopći prosperitet”, zaključio je Zijad Bećirović.(Vijesti.ba)

Izdvajamo