2°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

16.07.2019 / 16:59 Politika - Predstavnički dom FBiH

Burna rasprava o zakonu o demobilisanim borcima

Burna rasprava o zakonu o demobilisanim borcima
Foto: Fena / Vijesti.ba
Nakon što je u Predstavničkom domu FBiH obavljena rasprava o rebalansu ovogodišnjeg budžeta FBiH, uslijedila je poslanička rasprava o predloženom zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Rebalansom najvažnijeg finansijskog dokumenta u FBiH bilo bi omogućeno 25 miliona KM implementaciju ovog boračkog zakona. Da bi stupio na snagu, potrebno je da zakon bude usvojen u Predstavničkom domu, ali i da ga u istom tekstu odobri i Dom naroda, koji će, kako je najavljeno, zbog toga zasjedati u četvrtak, 18. jula.

Bukvarević predstavio borački zakon
 
Prije poslaničke rasprave, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević podsjetio je na istorijat kreiranja ovog zakona, te ocijenio da je predstavlja realano i provodivo zakonsko rješenje. Takođe, izrazio zahvalnost svima koji su sudjelovali u njegovoj izradi.

Zakonom je definisano da se demobilisanim borcem smatra pripadnik Armije Republike BiH, Hrvatskog vijeća obrane i policije nadležnog organa unutrašnjih poslova koji je učestvovao u pripremama za odbranu ili u odbrani BiH od 18. septembra 1991. do 22. aprila 1996. godine, a minimalno godinu.   

Među brojnim predviđenim pravima za demobilisane borce, predviđene su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više. Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Sabahudin Ramić obratio se poslanicima, uputivši im molbu da zakon podrže u predloženoj formi.

"Mi ne želimo da nam se dogodi prošla godina, usvajanje amandmana u ovom domu, a mimoilaženja u Domu naroda. Molim vas da podržite zakon u predloženoj formi, a da dnevnu politiku ostavite i izdignete se iznad nje, kako bi ovaj zakon ugledao svjetlost dana", poručio je Ramić.

Poslanička rasprava

Predsjednica Kluba poslanika PDA Elzina Pirić ukazala je da predloženim zakonskim rješenjem svi borci nisu zadovoljni.

"Imamo grupe boraca koje negoduju, kao i one koje su zadovoljne. Osnov za ovaj zakon je revizija boraca u BiH. Žalosti me da pravimo diskriminaciju među borcima i dijelimo ih na opštinske, kantonalne i federalne", poručila je ona, te dodala da se borci nisu borili za kantone i opštine, nego za državu BiH.

Potom je predstavnicima Vlade FBiH uputila pitanje: "Da li je iko pitao kantone i opštine imaju li sredstava u budžetima za isplate?".

Ona je kazala kako FBiH mora obezbijediti sredstva za sve borce, jer je njen budžet veći u odnosu na kantonalne i opštinske. Konstatovala je takođe da je predloženi zakon protivustavan jer FBiH nema pravo da obaveze prebacuje na niže nivoe vlasti.  

Poslanik SDP-a BiH Irfan Čengić uložio je niz amandmana na predloženi zakon, ali je rekao da će ga podržati samo zbog toga što su ga podržale boračke organizacije. No, dodao je da ovo zakonsko rješenje smatra neustavnim i katastrofalnim, između ostalog, zbog toga što ne predviđa borački dodatak.

"Vojnici RS, koji su granatirali naše gradove, imaju borački dodatak, a borci Armije i HVO-a, neko ko je branio, nemaju borački dodatak. Borčki dodatak je bio u nacrtu ovog zakona, koji smo usvojili u februaru, a sada ga nema", rekao je, između ostalog, Čengić.

On je dodao da je zakonom ostvaren samo dio zahtjeva boraca, jer su dobili pola jedinstvenog registra, dok su borački dodatak i ukidanje finansiranja boračkih organizacija izostali.

Čengićev stranački kolega Ivan Boban pitao je šta se desilo sa boračkim zakonom koji je u proceduri bio prošle godine, kada su u Predstavničkom domu i Domu naroda usvojeni različiti tekstovi zakona, nakon čega je trebalo da se očituje Komisija za usaglašavanje. On je zatražio da se predstavnici boraca izjasne da li odustaju od tog predloženog zakonskog rješenja.

Na to je oštro reagovala šefica Kluba poslanika DF-GS Alma Kratina, poručivši da je besmisleno vraćati se na početak.

Predsjedavajući Mirsad Zaimović zamolio je resornog ministra Bukvarevića da se ponovo obrati poslanicima i razriješi dileme.

Ministar Bukvarević rekao je da se FBiH opredijelila da stradalnicima u agresiji na BiH isplaćuje mjesečnu naknadu, ali i podsjetio na Zakon o prijevremenom penzionisanju.

"FBiH je do sada isplatila više od 11 milijardi KM na račune boraca", poručio je Bukvarević.

On je rekao da borački zakon koji je prošle godine bio u proceduri nije usaglašen na Komisiji za usaglašavanje.

Govoreći o predloženom zakonu o pravima demobilisanih boraca, Bukvarević je kazao da je u saradnji sa boračkim organizacijama dogovoreno da se nakon 12 mjeseci primjene ovog zakonskog rješenja otvore dalja pitanja u vezi sa boračkim dodatkom.   

Naša stranka će podržati predloženi borački zakon, najavio je njen poslanik Mirsad Čamdžić, iako smatra da je on pun manjkavosti.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo