15°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

16.07.2019 / 10:38 Ostali sportovi - Atraktivno takmičenje

Na Bjelašnici održano takmičenje Balkanske lige u dalekometnom streljaštvu

Proteklog vikenda na Bjelašnici je održano međunarodno takmičenje u dalekometnom streljaštvu “Sarajevo Open” u okviru Balkanske lige u dalekometnom streljaštvu.

(Long range shooting), u organizaciji kluba za praktično streljaštvo “Patriots” Sarajevo. 

Na takmičenju je učestvovalo više od sto takmičara iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. 

Takmičari su se takmičili u dvije kategorije Target rifle i Open na daljinama 300, 500, 700 i 900 metara. Ovo je prvi put da se u Sarajevu održi takmičenje ovog tipa. 

Radi se o izuzetno atraktivnom sportu koji iz godine u godinu postaje sve popularniji i privlači sve veći broj interesanata. U njemu strijelci posebno pripremljenim puškama velikog kalibra na ekstremnim daljinama do 1.200 metara pokušavaju da ostvare što bolji rezultat na meti, boreći se sa gravitacijom i vjetrom. 

Interesantna priča oko ovog sporta je napravljena na našim prostorima, odnosno prostoru bivše Jugoslavije. Par zaljubljenika u ovaj sport je prije sedam godina pokrenulo mini ligu koja se u početku održavala u Srbiji, Crnoj gori i BiH, da bi se kasnije proširila i na Makedoniju, Hvratsku i Sloveniju i dobila je naziv “Balkanska liga u dalekometnom streljaštvu”. 

Danas se Balkanska liga sastoji od devet kola (takmičenja) u kojoj aktivno učestvuje više od sto strijelaca iz pomenutih zemalja. 
Balkanska liga je danas jedna zdrava i pozitivna priča što najbolje potvrđuje činjenica da na takmičenja Balkanske lige dolaze i brojni strijelci iz Italije, Austrije, Švicarske, Njemačke i mnogih drugih zemalja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo