12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

12.07.2019 / 20:00 BiH - Razgovor za Vijesti.ba

Duraković: OHR treba nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida

Duraković: OHR treba nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida
Ćamil Duraković / Vijesti.ba
Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković pozdravio je najavu visokog predstavnika Valentina Inzka da će naša zemlja iduće godine sigurno imati zakon o zabrani negiranja srebreničkog genocida.

- Apsolutno ću se zalagati da takav zakon bude donesen. Ja već radim na tome i iduće godine, na 25-godišnjicu genocida, sigurno ćemo imati takav zakon - rekao je jučer Inzko u Potočarima.

Duraković, koji je ujedno i član Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici, kaže da mu nije jasno šta je međunarodna zajednica dosad čekala da nametne jedan takav zakon.

Ističe kako je očito da je među bitnim međunarodnim faktorima najzad počela preovladavati svijest o potrebi da se konačno prekine finalna faza genocida - njegovo negiranje.

- Imamo zvanično, institucionalno negiranje genocida, kako struktura entiteta RS-a, nažalost tako i dijela državnih institucija. Evo, uzet ću za primjer predsjedavajućeg Predsjedništva BiH koji to radi skoro na dnevnoj osnovi - navodi naš sagovornik.

Naglašava kako je krajnje vrijeme da se tom političkom bezobrazluku stane ukraj, upravo nametanjem zakona kojim bi se spriječilo negiranje genocida, ali i veličanje ratnih zločinaca.

- Zašto se na to čekalo dosad? Pa, odgovor vjerovatno mogu dati u međunarodnoj zajednici, za koju je to svojevrsni test i prilika da konačno osigura minimum satisfakcije za žrtve - rekao je Duraković.

Potcrtava da u manjem bh. entitetu i dan-danas presuđene ratne zločince institucionalno predstavljaju kao narodne heroje.

- Pa, znate da po njima daju imena fakultetima, školama, domovima, ulicama... - govori Duraković.

Mišljenja je da bi zakon o zabrani negiranja genocida bio koristan, posebno u procesu pomirenja.

- Svakako da bi on prije svega trebao biti usvojen u Parlamentu BiH, ali očito da to nije moguće zbog ovakve političke situacije. Stoga, međunarodna zajednica, kroz Ured visokog predstavnika (OHR), odnosno bonskim ovlastima može, treba i mora donijeti takav zakon, ako je iole iskrena i spremna pomoći ovoj zemlji - poručuje Duraković.

Ocjenjuje veoma pozitivnim da će preživjele žrtve genocida konačno imati zakon na osnovu kojeg će moći podnositi krivične prijave protiv onih koji ga budu kršili.

- Ako ništa drugo, pravni sistem, ovakav kakav on i jeste u BiH, ipak će morati odlučivati po našim pritužbama - konstatuje bivši srebrenički načelnik.

S obzirom na to da takvog zakona do sada nije bilo, Duraković navodi kako nije imao priliku podnositi krivične prijave kada bi se, recimo, u nekoj lokalnoj crkvi u Srebrenici pjevale uvredljive - četničke pjesme.

- Kada bih se obratio lokalnoj policiji, rekli bi mi - "zakon to nije zabranio, a da postoji zakon, mi bismo reagovali". Kad budemo imali taj zakon, imat ćemo i priliku da, kada neko u pjesmi spomene Karadžića, podnesemo krivičnu prijavu. A državni zakon moraju poštovati i entiteti - zaključuje Duraković u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo