2°C
Mostar 6°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

12.07.2019 / 14:00 BiH - Goražde

Retroaktivna isplata stipendija studentima u BPK

Retroaktivna isplata stipendija studentima u BPK
Foto: FENA - Vijesti.ba

Stotinu osamdeset studenata s područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde ostvarilo je pravo na dodjelu stipendija iz kantonalnog budžeta, u akademskoj 2018./2019. godini.

Iako je akademska godina završena, ugovori o dodjeli stipendija potpisani su tek danas u ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Studenti kažu da će im sredstva koja će dobiti retroaktivno, poslužiti za narednu studijsku godinu.

- S obzirom na to da se tek sada isplaćuju stipendije za prošlu godinu, mislim da će mi ova novčana podrška, ako sve bude u redu, dosta značiti u narednoj fakultetskoj godini. Smatram da su resorno ministarstvo, odnosno čitava vlada BPK Goražde nekim dijelom krivci za kašnjenje u isplati stipendija. No, treba pozitivno razmišljati i nadam se da će u predstojećoj godini taj proces isplate krenuti u januaru - izjavio je student treće godine novinarstva Haris Tutić.

Iznos stipendija kreće se u rasponu od 130 do 190 KM, zavisno od fakulteta, a u ove svrhe u budžetu je planirano 150.000 KM.

Iz resornog ministarstva najavili su da će ubrzo uslijediti nova konkursna procedura za dodjelu stipendija u narednoj studijskoj godini.

- S obzirom na broj prijavljenih studenata koji su aplicirali za dodjelu stipendije, jasno je da je većini njih potrebna podrška i kroz institucije vlasti, takođe i podrška roditeljima. Trebamo podržavati najuspješjnije studente ali vodimo računa i o socijalnom aspektu ove podrške jer ima roditelja koji njihovim primanjima ne mogu obezbijediti finansijsku podršku za studij njihove djece. Svakako se moramo potruditi da u narednom periodu kompletan ciklus teče na vrijeme što znači i da isplata stipendija ide normalnom dinamikom - kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija.(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo