8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

11.07.2019 / 21:45 BiH - Odata počast

Stari most i "Avazov" toranj u zelenoj boji u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida

"Cvijet Srebrenice" osvijetljen je večeras na Starom mostu u Mostaru, ali i na vrhu "Avaz Twist Towera" u Sarajevu, u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama srebreničkog genocida.

Projekciju "Cvijeta Srebrenice" u Mostaru je upriličio je Centar za mir i multietničku saradnju s još jednom važnom porukom podrške da se pronađu sve nestale osobe u BiH.

- Tačno je, nisu nestali, ubijeni su. S pravom pitamo gdje su. U BiH se traga za još više od 7.000 osoba, od tog broja u Hercegovini za još njih 635, a u gradu Mostaru za 189 osoba. Moramo istrajati i boriti se da ih nađemo sve do posljednjeg ubijenoga - kazao je Safet Oručević, direktor Centra za mir i bivši gradonačelnik Mostara.

Mostarci su i danas ranije na simboličan način odali počast žrtvama Srebrenice skokom bez aplauza i bacanjem cvijeća sa Starog mosta.

Skok u Neretvu izveo je dugogodišnji član Kluba skakača u vodu "Mostari" Igor Kazić, nakon što su u rijeku bačeni ljiljani, koji simboliziraju nevinost žrtava Srebrenice.

Također, počast i sjećanje za nevino stradale srebreničane u genocidu 1995. godine odata je i sa vrha "Avaz Twist Towera".

Podsjećamo, u Memorijalnom centru Potočari danas su konačni smiraj pronašle još 33 žrtve genocida u Srebrenici.(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo