8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

11.07.2019 / 20:36 BiH - Mimohod u Stuttgartu

Juratović: 11. juli najstrašniji dan u povijesti BiH, Balkana i Europe poslije Drugog svjetskog rata

U znak sjećanja na žrtve Srebrenice pod motom „Ja sam Srebrenica, ja ne zaboravljam“ u nedjelju se ispred Bosansko hercegovačkog konzulata u Stuttgartu okupilo preko 4000 ljudi koji su mirnom šetnjom kroz grad podsjetili građane Stuttgarta na stravična stradanja žrtava Srebrenice i 8.372 ubijena Bošnjaka.

Mimohodu je bio prisutan veliki broj građana iz BiH, ali i iz drugih država, u znak podrške i ukazivanje na ratne strahote u BiH u proteklom ratu.

Skup je održan četvrti put za redom u organizaciji „Udruženja bosanske Omladine“ koje je u Stuttgartu registrirano pod nazivom „Netzwerk bosnischer Jugendlicher“ .

Nakon intoniranja dvije himne bosanskohercegovačke i njemačke mirnom šetnjom kroz centar grada kolona je izmamila veliki intres građana a program je završen na gradskom trgu „Schillerplatz“ gdje je upriličen i kraći program.

Među onima koji su bili dio ovog mimohoda mira za Srebrenicu prisutnima su se obratili organizatori a potom generalni konzula Bosne i Hercegovine u Stuttgrtu Began Muhić federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić te zastupnik u njemačkom parlamentu hrvatskog podrijetla Josip Juratović. Sa pozornice su poslane brojne poruke mira, ljubavi prema drugima, ali i poruke o demokratskom načinu borbe za istinom.

Jedan od govornika je bio i zastupnik u njemačkom parlamentu Josip Juratović koji je na samom početku mimohoda zatražio da na se čelo kolone stavi službena zastava Bosne i Hercegovine, a ne zastava sa ljiljanima za što su se organizatori ispričali i sam ministar Ramić je u svom govoru također potvrdio i naveo obavezu da službena zastava mora biti na čelu kolone.

Juratović je u svom govoru podsjetio na strašan zločin, da se on ne smije zaboraviti te da se povijest treba ispravno prenositi i tumačiti. Također se osvrnuo na to kako se treba okrenuti budućnosti, oprostu i toleranciji, te pronalaženju zajedničkih riješenja i nedozvoljavanju kako kaže etno biznisu da jedini porfitira na razdvajanju.

U daljnjem prilogu pročitajte cijeli govor zastupnika u njemačkom parlamnetu Josipa Juratovića.

"Hvala vam što vam se danas mogu obratiti kao njemački posalnik hrvatskog podrijetla i u isto vrijeme prijatelj Bosne i Hercegovine. Bosne i Hercegovine jedinstvene i jednakopravnih građana na njenoj cijeloj teritoriji. Bosne i Hercegovine zemlje demokratskih vrijednosti.

Danas obilježavamo najstaršniji dan u povijesti Bosne i Hercegovine, Balkana i Europe poslije Drugog svjetskog rata. Dan u kojem je sproveden zvjerski zločin za koji se u Europi mislilo da je poslije iskustva iz drugog svejtskog rata u Europi više nemoguće. Na žalost ponovilo se devedesetih u bivšoj Jugoslaviji a to nam pokazuju i nova desničarenja širom Europe danas, da se povijest ponavlja ako se ona zanemari ili ako se ne prenose prave pouke iz njih na nove generacije.


Ona se ponavlja ako se počinju demoni zla tolerirati, i ako im se dozvoli da se razigraju ljudskim emocijama u sopstvenim redovima.

Najslađe im se igrati sa vjerskom i nacionalnom pripadnošću i širiti međusobno nepovjerenje. Emocije koje se baš na ničemu ne baziraju jer nitko ne može baš ništa zato koje vjere ga je majka rodila.

Ali na žalost i danas vidimo da to još uvijek funkcionira. Zato se pitam što bi nam danas poručile žrtve Srebrenice i sve žrtve BIH-a devedesetih godina?

Uvjeren sam u to da bi nam one slijedeće poručile:

Ne dijelite nas na Bošnjake, Srbe i Hrvta već na žrtve i zločince jer nas i Bog tako gleda. Učite iz povijesti i gradite mir, koji je pak samo moguć uz međusobno povjerenje

Mir ne može biti ako Bošnjak nema bar jednog Srbina i Hrvata u kog ima stoposto povjerenje i obrnuto.

Povijest je tu ili da se iz nje nauči ili se ona ponavja. Zato nemojmo dozvoliti da etno biznis koji je sa svojim slugama počinio zločin devedesetih danas nastavlja nad našom djecom.

Nemojmo dozvoliti da mržnja i netrpeljivost, se i dalje sprovodi nad našom djecom i time dozvolimo po drugi puta zločin.

Ne predstavljajte u školskim knjigama heroje već žrtve rata. Heroje trebaju samo etno bizmismeni kako bi vas lakše obmanjivali.

Povijest je smao jedna za sve u dobru ili zlu isto i budućnost. Dakle zašto ne po dobru?

Danas treba BIH patriote a ne nacionaliste. Ljude koji vole a ne one koji mrze. BIH treba vođe koji spajaju a ne koji razdavajaju. Ljude koji različitost poštivaju i u njoj vide bogatstvo a ne opasnost.

Danas treba BIH svijest demokratskih vrijednosti a ne zatočenistvo nacionalnog jednoumlja. Demokracija je garant mira jer demokrate ne vode rat protiv demokrata, oni riješavaju probleme kompromisom.

Danas imamao mogućnost se odužiti žrtvama Srebrenice i svim žrtvama rata i ne dozvoliti da budu po drugi put žrtve politikanstva.

Bosanci i Hercegovci spustimo ratne zastave i dignimo visoku zastavu jedinstvene i složne Bosne i Hercegovine, jer žrtve ne žele osvetu i revanšizam, već Božji mir.

Slava im!".(Vijesti.ba)

Izdvajamo