19°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

11.07.2019 / 15:01 BiH - Lider EPP

Daul: Genocid je podsjetnik kako nacionalizam razara društva

Daul: Genocid je podsjetnik kako nacionalizam razara društva
Joseph Daul / Vijesti.ba
Predsjednik grupacije Evropskih narodnih stranaka (EPP) Joseph Daul odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici i osudio one koji ga negiraju i veličaju.

Kako je za Vijesti.ba potvrdio izvor iz EPP-a, žestoka kritika na račun negatora genocida odnosi se na premijerku Srbije Anu Brnabić i poslanika  Skupštini Srbije Vladimira Đukanovića, koji je dan uoči godišnjice genocida u Srebrenici javno uputio, kako je kazao, čestitku srpskom narodu i generalu Mladiću na oslobođenju Srebrenice.

Brnabić i Đukanović dolaze iz SNS-a, stranke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koja je članica grupacije EPP-a.

"Danas se sjećamo žrtava genocida u Srebrenici i sjećamo se svih zločina tokom jugoslavenskih ratova", poručio je Daul.

Prvi čovjek evropskih narodnjaka uputio je žestoke kritike na račun onih koji veličaju ratne zločince i negiraju genocid.  

"Oštro osuđujemo svaki pokušaj slavljenja ili negiranja tih strašnih ratnih zločina. Ti su zločini bolan podsjetnik na to kako ekstremni nacionalizam može razoriti društva", kaže on.

Lider najjače grupacije stranaka u Evropskom parlamentu pozvao je na predanost u radu na procesu pomirenja.

"EPP ostaje predan procesu pomirenja i predan je izgradnji svjetlije budućnosti za stanovnike zapadnog Balkana na temelju otvorenosti, duboke saradnje i evropskih integracija", zaključio je Daul.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo