20°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

09.07.2019 / 13:28 Ekonomija - Šarović - Nedera

Ubrzati reforme i cjelokupni napredak

Ubrzati reforme i cjelokupni napredak
Foto: MVTEOBiH - Vijesti.ba

Reforme u Bosni i Hercegovini provode se u brojnim oblastima, ali njihova puna implementacija mora i može ići mnogo brže, rečeno je danas na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a u Bosni i Hercegovini Stelianom Nedera.

Na sastanku je istaknuto da su za Bosnu i Hercegovinu važna dva pravca - evropske integracije i ispunjenje Ciljeva održivog razvoja UN-a, ali da kompletan napredak mora biti značajno ubrzan.

- Trenutno u Ministarstvu imamo spremnih deset kvalitetnih reformskih zakona koji, iako detaljno pripremljeni, dugo čekaju usvajanje samo zbog nesposobnosti postizanja konsenzusa svih struktura vlasti. To nas koči, i zbog toga nas nažalost pretiču mnoge zemlje u okruženju - istakao je Šarović.

Rezidentna predstavnica UNDP-a, također, je navela da će ta organizacija dodatno raditi na ubrzanju započetih aktivnosti i širenju oblasti rada.

Jedan od najznačajnijih projekata UNDP-a u BiH trenutno je projekt „Zeleni ekonomski razvoj“ čiji je cilj stvaranje samoodrživog sistema energetske efiksnosti uz ostvarenje novčanih ušteda, reinvestiranje ušteđenih sredstava i zapošljavanje domaće radne snage, što doprinosi razvoju tržišta i povećanju privrednog napretka.

Ističući da je taj projekt višestruko koristan, Šarović je naglasio da je prosječna potrošnja energije u javnim objektima u BiH tri puta veća od prosjeka Evropske unije.

Šarović je izrazio spremnost za daljnji rad i saradnju sa UNDP-om, uz zahvalnost na privrženosti koju ta misija u kontinuitetu pokazuju prema BiH kroz brojne projekte u sektoru ekonomije, poljoprivrede, energetike, vodnih resursa, turizma i zaštite okoline, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo