12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

09.07.2019 / 12:31 Politika - Sastanak s Erdoganom

Milorad Dodik: Bilo je govora o izručenju Gulenovaca

Milorad Dodik: Bilo je govora o izručenju Gulenovaca
Foto: Vijesti.ba

Predsjedništvo BiH od Granične policije nije dobilo zahtjev da uputi protestnu notu povodom incidenta koji se juče desio na sarajevskom aerodromu prilikom dolaska turskog predsjednika u BiH.Potvrdio je ovo predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Nismo dobili dokumente, čekamo informaciju. To je bilo nepotrebno i žao mi je zbog toga", poručio je Dodik, odgovarajući na pitanje novinara na Jahorini.

On je dodao da se moraju poštovati propisi prilikom ulaska u BiH, ali isto tako i posebni režimi i procedure kada u državu dolaze važni gosti.

"Ne mogu sada komentarisati šta se dogodilo, vidjećemo nakon što dobijemo informaciju", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na pitanje novinara, osvrnuo se i na navode da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan od Predsjedništva BiH zatražio izručenje osam tzv gulenovaca, prenose Vijesti.ba.

"U jučerašnjem bilateralnom susretu Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom bilo je govora i o toj temi, uz koju je imao određene zahtjeve. To nije tema koja je samo sada aktuelna, budući da je to bila tema i tokom naše posjete Ankari", rekao je Dodik.

Kako je naveo, Turska ima pristup vezano za državni udar koji je tamo bio ranije i ona želi da putem pravosudnih institucija riješi to pitanje.

"Institucije Turske evidentirale su da u BIH postoje određeni ljudi i institucije. Oni se u pravilu nalaze na prostoru FBiH. To je stvar federalnih organa i procedure. Mislim da je predsjedniku Erdoganu to veoma jasno", naveo je Dodik.(Vijesti.ba)

Izdvajamo