18°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

07.07.2019 / 20:00 BiH - Munir Karić za Vijesti.ba

Borci poručili: Nećemo nasjesti na ucjene HNS-a oko Aluminija, država je na prvom mjestu

Borci poručili: Nećemo nasjesti na ucjene HNS-a oko Aluminija, država je na prvom mjestu
Foto: Vijesti.ba
Borci neće prihvatiti manipulacije i uslovljavanja. Borački zakon se mora tretirati izvan političkih odnosa, poruka je demobilisanih boraca.

Kolegijum Predstavničkog doma FBiH sutra bi trebalo da odredi termin vanredne sjednice ovog doma na čijem dnevnom redu će se naći Rebalans budžeta FBiH za 2019. godinu i Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njhovih porodica.

No, iz stranaka okupljenih u HNS-a poručili su da će djelovanje njihovih poslanika i delegata u federalnom Parlamentu zavisiti od rješavanja statusa mostarskog Aluminija.

Stoga se postavlja pitanje da li će se preko boračkog zakona lomiti koplja ucjena i manipulacija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH?

Demobilisani borac i zamjenik predsjednika Saveza boraca FBiH Munir Karić kategorično poručuje: "Nećemo prihvatiti uslovljavanja i manipulacije, niti bilo šta što je na štetu države. Ne dolazi u obzir! Ipak nam je država na prvom mjestu".

U razgovoru za Vijesti.ba, Karić ističe da za pripadnike boračke kategorije najava poslanika i delegata iz reda hrvatskog naroda o mogućoj blokadi rada oba doma Parlamenta FBiH zapravo nova informacija.

"Imali smo potpuno usaglašene stavove sa udruženjima proisteklim iz HVO-a. Takođe, imali smo čvrst dogovor i uvjeravanja da će poslanici i delegati u Parlamentu FBiH podržati zakon koji smo usaglasili sa Vladom, jer su u tom procesu aktivno učestvovali i predstavnici HVIDRA-e", kaže nam on.

Prema njegovim riječima, želja demobilisanih boraca je da se problem pripadnika ove populacije drži van političkih odnosa.

"Želimo da se naš zakon tretira izvan tih odnosa", dodaje Karić.

Šta će se dogoditi ukoliko stranke okupljene u HNS blokiraju rad najvišeg zakonodavnog organa u FBiH, ne želi prejudicirati.

"Ukoliko se ta priča dogodi, onda je vrlo jasno da u procesu rješavanja problema koji nemaju veze sa boračkom populacijom, dolazi situacija u kojoj se trguje na račun boraca", upozorava naš sagovornik.

Ipak, ističe da je potrebno sačekati i u konačnici vidjeti šta će se dogoditi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo