8°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

06.07.2019 / 20:00 Politika - Novi pritisak na Vladu i SDA

Skandal u režiji HNS-a: I borci na udaru zbog ucjena oko Aluminija

Skandal u režiji HNS-a: I borci na udaru zbog ucjena oko Aluminija
Foto: Vijesti.ba

Kolegijum Predstavničkog doma FBiH trebalo bi da u ponedjeljak, 8. jula, odredi termin vanredne sjednice ovog doma na čijem dnevnom redu će se naći Rebalans budžeta FBiH za 2019. godinu i Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njhovih porodica.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Elvir Karajbić zakazao je sjednicu Kolegija u 12.00 sati. Savez boraca FBiH od ponedjeljka će biti u stalnom zasjedanju i pratiti rad Parlamenta FBiH, a sve kako bi se što prije zakazale hitne sjednice oba doma, i na njima usvojili rebalans budžeta i zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

"Članovi Kolegijuma, odnosno šefovi poslaničkih klubova, u ponedjeljak će odrediti termin za održavanje tražene sjednice", potvrdio je Karajbić za Vijesti.ba.

No, demobilisani borci su ranije, nakon sastanka radne grupe za usaglašavanje prijedloga zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica, saopštili zahtjev da se u roku od 48 sati sazovu sjednice oba doma federalnog Parlamenta Federacije na kojim će se razmatrati predloženi borački zakon i rebalans budžeta, koji je neophodan da bi se mogao ovaj zakon primjenjivati od 1. jula.

"Sjednica Kolegija Predstavničkog doma ne znači da će sjednice oba doma Parlamenta FBiH biti održane. To nam, dakle, ništa ne znači, jer još uvijek nemamo nikakvu potvrdu da će sjednice Predstavničkog i Doma naroda FBiH biti održane, kako su najavljivali, u utorak i srijedu", kazao je za Vijesti.ba demobilisani borac i zamjenik predsjednika Saveza boraca FBiH Munir Karić.

Ucjene iz HNS-a

S druge strane, Stranke okupljene u HNS-a nastoje usloviti rad Parlamenta FBiH rješavanjem u Aluminiju.

"Napominjemo da će naš odnos kao poslanika i delegata u Parlamentu FBiH o drugim pitanjima o kojima bi se trebali izjašnjavati u Parlamentu FBiH zavisiti od rješenja ovog pitanja", napisali su, između ostalog, u dopisu.

Ipak, Karajbić za Vijesti.ba kaže da Domu kojim predsjedava nije upućen nikakav dopis poslanika i delegata iz reda hrvatskog naroda.

Bez sumnjne radi se o novom pritisku hrvatskih političara na Vladu Federacije BiH i SDA, da se mimo svih kriterija Aluminiju omogući jeftina struja. Namjera HNS-a je provida i ima za cilj izmanipulisati borce, izvesti ih na ulice te tim pitanjem trgovati oko Aluminija, na što borci ipak ne bi trebali nasjesti.

Izetbegović rezolutan

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je jučer poručio da je vrijeme da se Aluminij temeljito i planski riješi.

- To neće uraditi političari, jer jednostrana politika je i dovela Aluminij do 418 miliona KM duga, skoro upropastila Elektroprivredu HZ HB, tako da ne možemo dozvoliti da se problem Aluminija prenese i na Elektroprivredu BiH. To ima svoju cijenu i to će valjati ispoštovati, rekao je on i dodao:

- Dakle, politika više ne bi smjela da riješava to pitanje, već to trebaju riješiti eksperti i profesionalci. Aluminij je trebao postati generator na koji se oslanja niz firmi i hiljade radnih mjesta, ali nikad se to nije desilo. On više proizvodi problema i dugova nego aluminija. To treba riješiti temeljito, po mogućnosti sačuvati Aluminij ali na način da se ostvaruje finalni proizvod i da se problem ne prenosi na Elektroprivredu BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo