22°C
Mostar 23°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

05.07.2019 / 20:00 Ekonomija - Cenić otvoreno

Hrvatski je samo kad treba: Zagreb šuti na krah Aluminija

Hrvatski je samo kad treba: Zagreb šuti na krah Aluminija
Foto: Vijesti.ba
Nekadašnji privredni gigant iz Mostara Aluminij nalazi se u teškoj krizi i broji svoje, možda, posljednje dane.

Sindikat Aluminija spas traži od Vlade FBiH, iako Vlada FBiH nije većinski vlasnik ove firme. Vlada Hrvatske, koja je također suvlasnik u kompaniji još uvijek ćuti i ne oglašava se oko problema u mostarskom preduzeću, a nije se oglasio ni predsjednik HDZ-a Dragan Čović čiji kadrovi godinama upravljaju ovim preduzećem bez ikakve odgovornosti za nagomilane dugove.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić kazala je za N1 televiziju kako Aluminij ne spada u kategoriju državnih javnih preduzeća jer Vlada FBiH nije većinski vlasnik Aluminija.

"44 posto su radnici vlasnici, oni su mali dioničari. Oni se pitaju, imaju svog predstavnika u Nadzornom odboru trebalo bi da bude i u Upravi. Pitaju se, dobijaju finansijske izvještaje, moraju da traže finansijske izvještaje, da reaguju i kritikuju", kaže Cenić.

Ona podsjeća da se od 2009. bilježi gubitak, a da niko nije upitao 'čekaj, stani, dokle ovo?'.

"Kad izračunate koliko i šta, 293 miliona je sada trenutno dug Elektroprivredi HZHB, 400 miliona ostali dugovi. Čak čujem danas komentar da su 300 miliona uplaćivali za doprinose. Da nisu uplaćivali, ne bi imali toliko duga. Poštovana gospodo, ja da imam manje godina ne bi bila ostarila žena nego mlada žena. To kao da čitamo Alana Forda", kaže Cenić.

Cenić je pojasnila da svaka proizvedena tona u Aluminiju već u samom startu ima 700 maraka gubitka.

"Poštar je mogao da im bez gubitaka, bez ičega, donosi platu na vrata i to mnogo veću nego što sad imaju iako u prosjeku radnici Aluminija imaju veću platu nego u ostalim proizvodnim sektorima. Nešto duboko nije u redu. Vratimo stvari na početak, ko je odgovoran za takvo stanje i zašto se dozvolilo takvo stanje, zašto je Aluminij hrvatski kad treba, a nije hrvatski kad su problemi? Zašto sada dolazimo do takve retorike da je to bošnjačka urota, a neće niko da vidi vrlo jednostavnu računicu", kazala je Cenić.

Ona je između ostalog poručila i da se mnogo stvari potpuno pogrešno postavilo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo