8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

05.07.2019 / 20:00 Politika - Ponedjeljak "Dan D"

Nova većina u TK: SDA, DF, SBB, SBiH i dio zastupnika SDP-a

Nova većina u TK: SDA, DF, SBB, SBiH i dio zastupnika SDP-a
Foto: Arhiv
Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona trebao bi se održati u ponedjeljak.

Na sjednici na kojoj će se izabrati predsjednik i dopredsjednici, ozvaničiće se i nova većina u TK.

Za Vijesti.ba je danas iz više izvora potvrđeno da bi novu koaliciju trebali činiti SDA, DF, SBB, SBiH i dva zastupnika SDP-a BiH.

Gutić protiv

No, protiv dogovora je  Bego Gutić, predsjednik KO SDA TK koji je u izjavi za Vijest.ba rekao da se pravi „privatna vladu tajkuna Hodžića i Bijedića“.

Novu skupštinsku većinu, kako je rekao, činilo bi 18 ili 19 zastupnika - devet iz SDA, dva iz Stranke za BiH, dva iz SBB-a, tri iz DF-a, te dva ili tri iz SDP-a BiH.

- Naravno, to još uvijek ništa nije gotovo, jer i dalje nisu završeni razgovori i pregovori oko podjele resora. Međutim, danas su izašle i neke špekulacije da su već i resori podijeljeni. A ako su one tačne, onda je taj dogovor na štetu SDA - dodaje Gutić.

Prema njegovim riječima, za SDA bilo bi porazno i pogubno da SDP BiH sa dva ili tri zastupnika dobije poziciju predsjednika Skupštine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo poljoprivrede, Klinički centar i Direkciju cesta.

- Ja mislim da SDA ne treba bacati pojas za spašavanje nikome, pa ni ovim ljudima iz SDP-a. To su politički gubitnici koji su izgubili bitku u svojoj političkoj partiji. To su politički mrtvaci i ne treba ih oživljavati. Ukoliko se na takav način formira, bila bi to privatna vlada živiničkog tajkuna i ratnog dezertera Abdurahmana Hodžića, čovjeka koji je ovdje došao poslije rata i na državnim jaslama otvorio firmu, počeo se baviti niskogradnjom, asfaltiranjem, održavanjem puteva. Njegova firma ima godišnji promet 10 miliona KM. I Envera Bijedića, za kojeg znamo da je bio ministar prometa i komunikacija. Znamo da je i njemu interes ta Direkcija cesta. Tako da, eto, to je otprilike projekat njih dvojice, uz pomoć Safeta Softića, koji je ideolog svega toga - navodi Gutić.

Na naše pitanje zašto bi uopšte SDA učestvovala u “privatnoj tajkunskoj vladi Hodžića i Bijedića”, Gutić navodi da “taj isti gospodin iz Živinica kontroliše 5-6 zastupnika u Klubu od devet zastupnika SDA u Skupštini TK.

Gutić svoj potpis nije stavio, što je vidljivo iz izjave predsjednika Povjereništva u Kantonalnom odboru SDA Amira Fazlića. On je rekao da je rikupljeno 18 potpisa za nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona. To praktično znači da je dogovorena nova skupštinska većina i da počinje proces formiranja vlasti.

- Već imamo 18 potpisa, što je dovoljno za sazivanje sjednice. To nije konačan broj, kada je u pitanju parlamentarna većina, jer razgovori su u toku - kaže

- Razgovarali smo o podjeli resora, ali još uvijek nisu dogovoreni svi detalji - dodaje Fazlić.

SBB: Potpisi skupljeni

Nedžad Hamzić, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini TK, potvrdio je za Vijesti.ba kako bi u ponedjeljak trebala biti formirana nova skupštinska većina u TK.

On je potvrdio da su u većini dva ili tri zastupnika SDP-a BiH, ali da ne zna imena njih trojice.

"Nisam vidio, meni je bitno da su potpisi skupljeni. Mislim da je među njima i kolega iz Gračanice, ime mu ne znam, novi je u mandatu i još uvijek nismo imali prilike da se dobro upoznamo, mislim da se zove Sead, a prezime ne znam", kazao je on, vjerovatno misleći na zastupnika Seada Gazibegovića, s obzirom da jedini od 10 zastupnika SDP-a ima to ime.

On je istakao kako se trenutno dogovara procedura za sazivanje, te ako sve bude išlo po planu, Skupština bi trebala biti u ponedjeljak.

"Očekujem izbor rukovodstva Skupštine TK, a onda bi po već ustaljenom redu izabrali predsjednika Skupštine, a on bi dalje imao zadatak da predloži mandatara nove kantonalne vlade", kazao je Hamzić.

Hamzić kaže kako bi u ovoj sadašnjoj kombinaciji predsjednik Skupštine trebao biti iz redova SDP-a, ali da je to dogovor koji bi trebao biti realizovan na licu mjesta, dok bi dopredsjedavajući trebali biti iz SBB-a i DF-a.

Predsjednik Kluba SBB-a kazao je da ne bi komentarisao izjavu Bege Gutića da je ovakav izbor na štetu SDA, koja ima devet zastupnika u Skupštini TK.

"Oni su između sebe imali razgovor i SDA je prihvatila dogovor da predsjedavajući Skupštine bude iz SDP-a. Da li je korektno oni to trebaju unutar sebe u SDA da riješe. Ovo što sam ja vidio na pregovorima je da je SDA potvrdila tu priču, tako da me ova izjava Bege Gutića malo iznenadila, jer sam mislio da je ono što je u pregovorima dogovoreno to to. Ovo je i za mene nova informacija", kaže Hamzić.

On je kazao kako je to ipak sistem dogovora prema kojem bi premijer trebao biti iz SDA.

- Sve što je u interesu SBB-a i naših građana, to će biti realizovano kroz strukture stranaka i strukture zakonodavne i izvršne vlasti. Kod nas privatno nema i ne želim da komentarišem. SBB je ozbiljno ušao u priču kako bi se deblokiralo stanje u kantonu, a ja kao član SBB-a ne bih da komentarišem i ulazim u ta unutarstranačka dešavanja", kaže Hamzić.

On je kazao kako je sve u interesu građana kako bi se što prije završilo s formiranjem Vlade.

- SBB je tu da se pomogne u rješavanju ove situacije, a dešavanja unutar SDA ne možemo komentarisati niti želim ulaziti u tu priču", zaključio je Nedžad Hamzić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo