2°C
Mostar 6°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

05.07.2019 / 19:01 Ekonomija - Najviše novca za BiH

Ovo su dionice autoputa koje će sa 96 miliona eura podržati EU

Ovo su dionice autoputa koje će sa 96 miliona eura podržati EU
Za Koridor 5C 96,8 miliona eura / Vijesti.ba
Na Samitu o zapadnom Balkanu u Poznanju Evropska unija i lideri regiona podržali su novi paket projekata u okviru Agende povezanosti (Connectivity Agenda), koji uključuje 96,8 miliona eura bespovratnih sredstava za tri nove dionice Koridora 5C u BiH.

Kako je saopćeno iz Delegacije EU u BiH, u najnovijem paketu, Bosna i Hercegovina će dobiti daleko najveći dio bespovratnih sredstava EU za infrastrukturne projekte u regionu zapadnog Balkana.

- U skladu s iskazanom opredijeljenošću na prethodnim samitima u okviru Berlinskog procesa u Beču, Parizu, Trstu i Londonu te na Samitu između EU i zapadnog Balkana 2018. godine u Sofiji, novi paket doprinosi ispunjavanju obećanja o jednoj milijardi bespovratnih sredstava EU koja su izdvojena 2015. godine kako bi se podržala provedba Agende povezanosti do 2020. godine - navedeno je u saopćenju DEU BiH.

Evropska unija kofinansirat će tri nove dionice Koridora 5C u Bosni i Hercegovini, u iznosima:

1. Putnikovo brdo 2 tunel – Medakovo čvorište autoputa, poddionica u FBiH – grant EU od 15,9 miliona eura

2. Poprikuše – Nemila poddionica autoputa u FBiH – grant EU od 42,1 milion eura

3. Rudanka čvorište – Putnikovo Brdo 2 tunel – dionica autoputa u Republici Srpskoj – grant EU od 38,8 miliona eura

S ova tri dodatna projekta podrške EU Bosni i Herecgovini, BiH će dobiti daleko najveći dio bespovratnih sredstava za ukupno 13 transportnih projekata, od kojih su 206,8 miliona eura projekti na Koridoru 5C.

Cijeli paket, ukupne vrijednosti od 180 miliona eura bespovratnih sredstava, koji je danas podržan, odnosi se na osam novih projekata iz Agende povezanosti u oblastima energetike i transporta u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo