2°C
Mostar 6°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

05.07.2019 / 15:17 Ekonomija - Kanton Sarajevo

Visoke takse i nedostatak kadrova najveći problemi u ugostiteljstvu

Visoke takse i nedostatak kadrova najveći problemi u ugostiteljstvu

Predstavnici Udruženja ugostitelja KS na današnjem sastanku sa ministrom finansija u Vladi KS Amelom Kovačevićem, ministrom privrede Harisom Bašićem i zastupnikom u Skupštini KS Zvonkom Marićem istakli su neke od najvažnijih problema sa kojima se susreću uposleni u ovom sektoru.

Kako je ova oblast uređena federalnim, kantonalnim i općinskim propisima, za iznalaženje boljih rješenja uređenja sektora ugostiteljstva i turizma potrebno je djelovanje svih nadležnih.

Pitanje parafiskalnih nameta opterećuje cjelokupnu privredu pa tako i ovaj sektor. Promjene u ovoj oblasti su već najavljene, a kako je istakao ministar Kovačević, ubrzo će se krenuti u reformu oblasti kantonalnih taksi. Zajednički je interes, istaknuto je danas, da se privrednicima, tako i ugostiteljima koji tek započinju svoj biznis prva godina poslovanja olakaša kroz smanjenje ili oslobađanje o plaćanju parafiskalnih nameta.

 - Mi smo taj proces već pokrenuli. Kreiranje boljeg poslovnog okruženja jedan je od važnih pravaca djelovanje Vlade i Skupštine. U domenu svoje nadležnosti, Kanton Sarajevo će kroz izmjene zakonske legislative, stvarati bolje i lakše uslove poslovanja - poručio je ministar Kovačević.

Problem nedostatka kvalificiranog kadra u ugostiteljstvu evidentan je i u Kantonu Sarajevo. Iz Udruženja potenciraju još šire programe prekvalifikacije kao i proširivanje upisnih kvota u pojedinim srednjim školama kako bi se došlo do nedostajućeg kadra, saopćeno je iz Pres-službe KS.(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo