-7°C
Mostar -2°C
Tuzla -5°C
Banja Luka -3°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

03.07.2019 / 18:56 Ostali sportovi - 1,3 milijarde dolara

Futuristički olimpijski stadion u Tokiju skoro završen

Futuristički olimpijski stadion u Tokiju skoro završen
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Radovi na Olimpijskom stadionu u Tokiju su pri kraju i do decembra ove godine 1,3 milijarde dolara vrijedan stadion bit će otvoren, objavili su organizatori Olimpijskih igara koje će se od 24. jula do 9. augusta 2020. održati u glavnom japanskom gradu.

"Radovi su pri kraju, do sada smo obavili 90 posto radova", kazao je direktor izgradnje Takeo Takahashi.

Službeno otvaranje stadiona je planirano 15. decembra, a prvi sportski događaj na njemu bit će finale japanskog nogometnog kupa 1. januara iduće godine.

Na prvom konkursu za izgradnju stadiona pobijedio je projekt pokojne britanske arhitektice i dizajnerica iračkog podrijetla Zahe Hadid, međutim japanski premijer Shinzo Abe je 2015. zaustavio izgradnju futurističkog stadiona zbog velikih troškova. Na novom konkursu je pobijedila ideja domaćeg arhitekta Kenga Kume koji je želio utjeloviti vezu Japana s prirodom.

Na stadionu kapaciteta 60.000 gledatelja bit će svečanosti otvaranja i zatvaranja olimpijskih i paraolimpijskih igara, te atletska takmičenja.

"Radovi na stadionu traju već tri godine i imamo još pet mjeseci. Gotovo sve zgrade su završene, a sada radimo na opremanju interijera i objekta unutar stadiona. Trava i staza tek trebaju biti položeni, ali očekuje se da će se to završiti u sljedećem mjesecu", dodao je Takahashi.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo