24°C
Mostar 28°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 30°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

30.06.2019 / 20:22 BiH - Godišnjica akcije

Otkrivena spomen kuća u kojoj je dogovorena herojska deblokada Mostara

Prošlo je 26 godina od herojske akcije Armije RBiH i deblokade Mostara i bjelopoljske kotline. Nizom manifestacija obilježeni su ti dani iz 1993. godine koji su za žitelje opkoljenog Mostara značili život, a za državnu Bosnu i Hercegovinu opstanak.

Po prvi put javnost je upoznata i s lokacijom na kojoj je dogovorena i planirana akcija, a na kući Derviša Travnjaka u mostarskom naselju Carina u Krpinoj ulici postavljena je i spomen ploča. Ploču su otkrli članovi porodica ratnih komandanata i heroja Mithada Hujdura Hujke i Arifa Pašalića, supruga Midhada Hujdura – Hujke i njegov unuk te dvojica unuka generala Arifa Pašalića.

Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara, kazao je kako je to bila herojska pobjeda, neviđena u historiji ove zemlje.

- Borba između dva neprijatelja, jednog na jednom brdu, drugog na drugom, bez struje, vode, hrane, municije. To je priča za okrugle stolove, knjige, filmove koji se već rade na ovu temu", izjavio je Oručević.

Prisjetio se prvih sastanaka i dolaska Jusufa Pajića, koji je iz Bijelog Polja donio pismo i kazao kako su ljudi u ovom predgrađu spremni za operaciju.

- Dugo smo šutjeli. Nismo htjeli otkrivati detalje. O svemu se može napisati knjiga ili snimiti film i vjerujem da ćemo i to uskoro dočekati. Na tome se sa Koordinacijom boračkih udruženja već radi. U ovu kuću Jusa Pajić, lovočuvar iz Bijelog Polja, donio je prvo pismo u kojem se poziva Armija BiH da uđe u Bijelo Polje. Ukazao je na pravce kretanja i mogućnost deblokade Mostara i počelo je planiranje. Poruka je bila da su svi za Armiju BiH i da nas čekaju da se zajedno nastavimo boriti", kazao je Oručević pored spomen ploče u Krpinoj ulici.

Grad je tih dana živio teške dane. Padala je kiša granata, hrane, vode, električne energije, niti municije nije bilo. Na današnji dan 1993. nakon dva mjeseca provedena u nehumanim uslovima, pod kišom granata, deblokiran je Mostar.

Ključna operacija bila je ona u Sjevernom logoru u kojoj su nažalost stradali vojnici Armije RBIH, među kojima i brigadni general Midhad Hujdur – Hujka. Također, tog dana je u Bijelo Polje u noći sa 29. na 30. juni otišlo 130 vojnika koji su bili učesnici briljantne vojne operacije oslobađanja i deblokade.

Ratni komandant Suad Muharemović u svom obraćanju kazao je kako je samo mjesto pogibije ratnog komandanta i heroja Mithada Hujdura Hujke govori o vjeri i snazi Prve mostarske brigade.

- Naši komandanti su bili na čelu svojih brigada i njih su birali borci. Nije mogao svako biti komandant, kazao je Muharemović.

Uz brojne delegacije obilježavanju je prisustvovao i federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo