22°C
Mostar 25°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

30.06.2019 / 20:00 BiH - 26. godina

Obilježena godišnjica deblokade Mostara iz brutalne opsade

Povodom 26. godišnjice oslobođenja Mostara i bjelopoljske kotline od hrvatskog agresora, ovaj značajan datum za BiH i opstanak Bošnjaka u Hercegovini, prigodno je obilježen brojnim manifestacijama u Mostaru.

Danas su se brojni prisjetili palih boraca u Podharemu, a zatim i na Šehitlucima. Nakon toga, otkrivena je i spomen-ploča na kući u kojoj je planirana kompletna operacija. Uslijedio je marš preko brda Kandiljan od Mostara ka Bijelom Polju, a zatim i odavanje počasti na šehidskom turbetu u Potocima.

Na današnji dan 1993. nakon 50 dana provedenih u nehumanim uslovima, pod kišom granata, deblokiran je Mostar. Ključna operacija bila je ona u Sjevernom logoru u kojoj su nažalost stradali vojnici Armije RBIH, među kojima i brigadni general Midhad Hujdur – Hujka. Ratni komandant Suad Muharemović podsjetio je da je Sjeverni logor bio okružen visokim zidovima, preko kojih nije bilo povratka u slučaju da se ne pobijedi agresor.

- Mogli smo biti heroji ili časno poginuti. I tad smo se šalili, pa smo govorili da ćemo se preživjeli moći vratiti u malom fiatu. Srećom, nije to bilo tako, iako smo imali nažalost žrtve, bez kojih se ne može, rekao je.

Podsjetio je i na hrabrost 130 boraca koji su tog dana sporednim putem otišli u Bijelo Polje i također se ne bi mogli vratiti da se nije pobijedilo. Posebno je istakao hrabrost komandnanta Midhada Hujdura – Hujke, koji je bio rođeni lider i koji je tog dana išao na čelu kolone.

Nema te bitke i tog oslobođenja koje ga je moglo mimoići, dodao je Muharemović.

On je u svom obraćanju kazao kako samo mjesto pogibije ratnog komandanta i heroja Mithada Hujdura Hujke govori o vjeri i snazi Prve mostarske brigade.

"Naši komandanti su bili na čelu svojih brigada i njih su birali borci. Nije mogao svako biti komandant", kazao je Muharemović.

Govoreći o agresiji na Mostar, kazao je da je to bila jedna od najbrutalnijih agresija prožeta fašizmom najgoreg oblika. Prisjetio se logoraša na stadionu, manjka hrane, vode, električne energije i svega neophodnog za normalno življenje.(Vijesti.ba)

Izdvajamo