20°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

27.06.2019 / 15:52 Obrazovanje - Svečanost u NP

UNSA - BiH bogatija za 45 doktora nauka i umjetnosti

UNSA - BiH bogatija za 45 doktora nauka i umjetnosti
Foto: Fena / Vijesti.ba
Univerzitet u Sarajevu danas je promovirao 45 doktora nauka i umjetnosti a diplome su im uručene na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, prorektori i dekani fakulteta i akademije, izrazili su zadovoljstvo što su imali priliku raditi sa briljantnim naučnicima, istraživačima, ljudima željnih znanja.

Bosna i Hercegovina danas je postala bogatija za šest doktora pravnih nauka, pet doktora tehničkih nauka, četiri ekonomskih nauka, tri psiholoških nauka, po dva doktora poljoprivrednih, šumarskih, veterinarskih, komunikoloških, književnih i lingvističkih nauka, po jednog doktora hemijskih, bioloških, zdravstvenih, farmaceutskih, odgojnih, islamskih, filozofskih, historijskih, književno-historijskih, političkih, žurnalističkih, kriminalističkih, sigurnosnih nauka i doktora nauka fizike u obrazovanju, te jedan doktor likovne umjetnosti.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je podsjetio da je UNSA institucija na kojoj svoje znanje i obrazovanje stiču ne samo građani BiH, nego i regije, ali i svijeta, a danas je promovirano i nekoliko doktora nauka iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova...

- Time smo pokazali da kvalitet stavljamo na prvo mjesto i da nauka ne poznaje administrativne granice. Pokazali smo također da je učenje i nakon završenog fakulteta imperativ svakog čovjeka koji želi dobro sebi, svojoj porodici, državi – istakao je Škrijelj.

Dodao je da je BiH država najljepših događaja koji pobjeđuju ružne događaje, a UNSA konkretnim rezultatima daje podršku državi Bosni i Hercegovini.

Za Tanju Vojinović koja je doktorirala na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a dolazi iz Crne Gore, bila je velika čast što je na UNSA sticala znanje, i kaže da se još jednom u praksi pokazalo da nauka ne poznaje granice.

- Zahvaljujući univerzitetskoj saradnji zajedničkim snagama, istraživanjima došli smo do promocije moje doktorske disertacije, odnosno, mene u doktora Farmaceutskih nauka – kazala je Vojinović.

Ovom promocijom obilježava se i 70. godišnjica UNSA, a centralni događaj će biti upriličen u 2. decembra.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo