12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

26.06.2019 / 18:28 Regija - Zijad Bećirović

Edija Ramu može zadesiti sudbina Miloševića

Edija Ramu može zadesiti sudbina Miloševića
Zijad Bećirović / Vijesti.ba
Prije nekoliko dana je Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) je objavio studiju u kojoj je navedeno da je albanski premijer Edi Rama djeluje kao nekada u Srbiji Slobodan Milošević.

Negativne posljedice vladanja Edi Rame vidljive su i od strane direktora ovog instituta, Zijada Bećirovića.

U intervjuu za dnevni list Shekulli, Bećirović ističe probleme koji proizilaze od propale vlade sadašnjeg albanskog premijera Edi Rame. Prema Bećiroviću, Albanija nanosi štetu regiji svojim djelovanjem i vjerojatno će destabilizirati I Europsku uniju. Što se tiče integracije Albanije u Europsku uniju, Bećirović je pesimističan za oktobar. Prema njegovim riječima u oktobru Albanija neće moći dobiti datum za početak pregovora sa Europskom unijom.

U Albaniji postoji politička kriza. Kako je komentirate?

Zijad Bećirović: Albanija se nažalost nalazi u fazi pred početkom građanskog rata. Situacija je više nego ozbiljna, jer se političke elite nisu ništa naučile iz događanja 1991. i 1997.godine, sada je situacija puno teža i kompleksnija. Kao što sam prije naglašavao imamo fenomen politizacije kriminala i kriminalizacije politike i odsustvo pravne države. Dakle, Albanija se nalazi u začaranom krugu politike kriminala i mafije. Ovoga puta radi se i u ulozi međunarodnog faktora u kriminalu u Albaniji, prije svega, pojedinih visokih zvaničnika EU.

Nakon što je poznati njemački list "Bild" objavio prisluškivani materijal, pokazalo se da je vlada uključena u krađu glasova i korupciju. Kako analizirate ovu činjenicu?

Zijad Bećirović: To je preblago pisanje „Bilda“. Situacija je daleko ozbiljnija i kao što sam rekao kompleksnija. Kao što sam rekao ne radi se o standardnom kriminalu i korupciji nego o kriminalu u kojima sudjeluju institucije albanske države i najviši zvaničnici, a najozbiljnije optužbe su usmjerene prema premijeru Albanije Edi Rame.

Albanija je dobila negativan odgovor od Vijeća ministara Europske unije. Određivanje datuma za početak pregovora odgođeno je za oktobar. Postoji li rizik da u oktobru Albanija neće započeti pregovore?

Zijad Bećirović: Trebalo je biti politički iluzionista i očekivati datum za pregovore u junu 2019. To se neće desiti ni u oktobru 2019. Nepravda je sa strane EU učinjena prema Republici Sjevernoj Makedoniji, koja je napravila historijski iskorak predvođena premijerom Zoranom Zaevim i uz snažnu podršku albanske zajednice u toj državi. Ne možete očekivati da Albanija dobije datum za početak pregovora sa EU kada na sceni imate ukradenu državu od strane mafije i politike. Podsjetit ću na riječi jednog visokog američkog zvaničnika, koji je rekao da svaka država ima mafiju, a da samo u Albaniji mafija ima svoju državu.

Još jedno pitanje odnosi se na zabrinutost Europske unije za liberalizaciju viznog režima. Mislite li da je Albanija u teškoj situaciji zbog viznog režima?

Zijad Bećirović: Sasvim sigurno da je doveden u pitanje bezvizni režim kojeg Albanija ima sa državama EU. Albanija je općenito u najtežoj situaciji od kako je uveden višestranački sistem. Albanija se nalazi u historijskoj prekretnici od koje može zavisti njena budućnost, a mogu slobodno reći i njen opstoj. Događanja u Albaniju mogu destabilizirati region ali i EU.

Što je s pristupom albanske političke elite Europskoj uniji? Premijer Edi Rama pokušao je reći da je Europska unija pogođena populističkim ekstremistima? Ali druge stranke u Albaniji kažu da je glavna pogreška u vlasti? Slažete li se s ovim zaključkom?

Zijad Bećirović: Edi Rama je svašta do sada govorio. Više nije važno šta on misli. Situacija na terenu i aktualna dešavanja najbolje su dokaz njegove politike. Nažalost, pojedini zvaničnici EU, ali i nekih drugih država su korumpirane od strane režima Edija Rame. Raduje činjenica, da su vodeće obavještajne službe islijedile tokove novca Edija Rame i njegove kriminalne hobotnice. U postojećoj situaciji opozicija se ponaša poprilično državotvorno, jer joj je Albanija na prvom mjestu. Rješavanje krize u Albanije će razotkriti svu bijedu evropske politike, ali i počinjeni kriminal i korupciju i zbog toga Rama još uvijek ima podršku tih koruptivnih krugova.  U slučaju Albanije potpuno su zakazali EU i NATO.

Koje su glavne brige Albanije danas?

Zijad Bećirović: Ključna briga Albanije je u ovom trenutku da spriječi građanski rat. To se može postići samo na jedan način. Da političke stranke formiraju tranzicionu Vladu, koja će pripremiti teren za održavanje fer, poštenih i transparentnih prijevremenih parlamentarnih izbora na jesen 2019. Također sve stranke moraju pristati da se formiraju Specijalni sud i tužilaštvo, koje će procesuirati nosioce najviših funkcija i nosioce kriminala i korupcije uključujući premijera Edija Ramu. I naravno mora se poštovati dekret predsjednika Republike Albanije Ilira Meta, koji je dekretom odložio održavanje izbora 30.6.2019 sve dok se ne steknu uslovi za njihovo održavanje. Politički avanturizam Edija Rame vodi Albaniju u veliku neizvjesnost. Premijer Rama ponaša se kao nekada predsjednik Srbije Slobodan Milošević, ako tako nastavi može ga zadesiti njegova sudbina. Rama misli da će intenziviranjem krize sebe spasiti, a ustvari intenziviranjem krize samo otežava svoju poziciju, a Albaniju kao jednu od najstarijih država u Evropi vodi u neizvjesnost i politički ambis. Najveću uslugu sebi i Republici Albaniji bi učinio kada bi odmah podnio ostavku.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo