12°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

26.06.2019 / 17:50 Politika - Završena sjednica

Parlament BiH traži da kompletan saziv VSTV-a podnese ostavku

Parlament BiH traži da kompletan saziv VSTV-a podnese ostavku
Foto: FENA
Zastupnici su jednoglasno odbili Izvještaj o radu VSTV-a za 2018. godinu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici primio k znanju Informaciju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Većina zaključaka koje su poslanici predlagali tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda nije dobila potrebnu entitetsku većinu iz Republike Srpske te će biti upućeni Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Predstavnički dom PSBiH nije primio k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za 2018. godinu, koji je razmatran u sklopu rasprave o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije.

Niti jedan poslanik nije bio „za“ izvještaj, 22 su bila protiv, a šest poslanika je bilo suzdržano.   

Usvojeno je više zaključaka koje su tokom diskusije o ovoj temi predložili poslanici, među kojima je i zaključak kojim se traži podnošenje ostavke cjelokupnog VSTV-a te da se po hitnoj proceduri u PSBiH dostave izmjene i dopune zakona o VSTV-u.

Između ostalog, usvojen je i zaključak kojim se predlaže osnivanje privremene istražne komisije ovog doma koja će istražiti aktuelno stanje u pravosudnim institucijama BiH.   


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo