11°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

25.06.2019 / 21:21 Zanimljivosti - Revizorski izvještaj

Podaci ukradeni iz NASA laboratorije uz pomoć Raspberry Pi-a

Podaci ukradeni iz NASA laboratorije uz pomoć Raspberry Pi-a
Foto: Pixabay - Vijesti.ba

Revizorski izvještaj NASA-e otkrio je da je kompjuter Raspberry Pi korišćen za krađu podataka iz agencije Jet Propulsion Laboratory. Računar veličine kreditne kartice bio je povezan sa JPL mrežom i imao je neotkriven pristup datotekama deset mjeseci.

Više detalja je otkriveno u izvještaju Kancelarije Generalnog inspektora NASA-e ove nedjelje.

NASA-inom Laboratorijom za mlazni pogon upravlja Caltech. Kompanija upravlja svim robotskim misijama na Marsu, pored sondi koje su poslate na Saturn, Jupiter i ostalo. Raspberry Pi je korišćen u kombinaciji sa kompromisnim eksternim nalogom kako bi se logovao u JPL-ovu mrežu misija. Ukradeno je oko 500 megabajta podataka iz 23 datoteke. Najmanje dva fajla su sadržala povjerljive informacije o Curiosity rover misiji na Marsu.

Tokom istrage otkriveno je da je JPL imao sigurnosne slabosti što je smanjilo "sposobnost laboratorije da spriječi, otkrije i ublaži napade usmjerene na njene sisteme i mreže, izlažući tako sisteme i podatke NASA-e eksploataciji od strane sajber kriminalaca."

Otkrivanje hakovanja izazvalo je da NASA dovede u pitanje integritet podataka iz svoje Deep Space mreže. Kao odgovor na ovo otkriće, NASA je privremeno isključila više sistema vezanih za svemirske letove iz JPL mreže. U izvještaju se navodi da JPL nije pravilno odvojio svoje podatke i da spoljašnji partneri kao što su izvođači radova i strane svemirske agencije nisu bili ograničeni na odobrene sisteme i aplikacije.

"Poboljšanja JPL sigurnosnih kontrola i povećan nadzor od strane NASA-e su ključni za osiguranje povjerljivosti, integriteta i dostupnosti podataka agencije", zaključuje se u izvještaju.(Vijesti.ba / NN)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo