3°C
Mostar 10°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -2°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

25.06.2019 / 20:00 BiH - Čović u akciji spašavanja

Pala apelacija Krišto, neka se pripremi "Ljubić"

Pala apelacija Krišto, neka se pripremi "Ljubić"
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je danas da je predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ) povukla svoju apelaciju u Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti određenih odredbi člana Ustava Federacije BiH.

Ona je, naime, svojom apelacijom dovela u pitanje ustavnost principa 1/1/1 koji kaže da u Dom naroda Parlamenta FBiH mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svake kantonalne skupštine.

"Mislim da je apelacija Borjane Krišto formalno povučena, a to je doprinos HDZ-a BiH unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH", rekao je Čović.

Podsjećamo, suština apelacije Borjane Krišto sastojala se u političkom zahtjevu za tim da Ustavni sud BiH suspendira ono što je ustavna norma, odnosno zabrani mogućnosti izbora delegata iz svih kantona i iz svih konstitutivnih naroda, što je u suprotnosti sa Ustavom BiH.

Apelacija koju je Krišto uputila prema Ustavnom sudu ne razlikuje se od apelacije Bože Ljubića. Njome se željelo izdejstvovati ono što nije uspjelo ni po Ljubićevoj apelaciji, koja je samo djelomično uvažena, ali ne u onom dijelu na kojeg je, konsekventno tome, apelirala Krišto.

Povlačanje apelacije Borjane Krišto doslovno znači da je propao napad na ustavni poredak BiH i radikalno mijenjanje ustavnog karaktera Federacije BiH.

Sudije Ustavnog suda BiH, za razliku od identičnog slučaja Ljubić, sada su očito morali uvažiti relevantno mišljenje Venecijanske komisije, koje nije uzeto u razmatranje u slučaju donošenja odluke po identičnoj apelaciji Bože Ljubića iz samo njima znanih razloga.

Povlačenje apelacije Borjane Krišto nije ništa drugo nego još jedan dokaz koliko je odluka u slučaju Ljubić pravno diskutabilna, a koliko je održiv tek će se vidjeti.(Vijesti.ba)

Izdvajamo