11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

25.06.2019 / 20:00 Politika - Osman Topčagić za Vijesti.ba

Bh. politika poslala lošu poruku Evropi, posljedice trpe građani

Bh. politika poslala lošu poruku Evropi, posljedice trpe građani
Foto: Vijesti.ba

Zaista je velika šteta što je BiH ostala bez prava glasa u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE). Na taj način Evropi šaljemo jednu vrlo lošu poruku.

Rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Panevropske unije BiH Osman Topčagić.

Podsjetimo, posljednji rok da naša zemlja imenuje svoju delegaciju u PSVE istekao je jutros u 10 sati. Dužnost je to bila državnih zastupnika i delegata.

Zastupnici nisu ni imali šansu da to urade, jer predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH) nije ni zakazala sjednicu. S druge strane, predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) za jučer u 17 sati sazvao je sjednicu, ali je ona prekinuta zbog nedostatka kvoruma i bojkota delegata HDZ-a BiH, SDS-a i SNSD-a.

Topčagić ističe kako je šteta da BiH neće moći da dadne svoj doprinos u radu PSVE, kao što je to činila ranije.

- U prethodnom periodu BiH je, i to posebno tokom predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope, pokazala spremnost da značajno doprinese radu takve organizacije. Međutim, sada propuštamo priliku da uzmemo učešće u odlučivanju o tome ko će biti izabran za sljedećeg generalnog sekretara Vijeća Evrope, što će biti odlučeno na narednoj sjednici PSVE - navodi Topčagić.

U širem kontekstu, nastavlja naš sagovornik, na taj način šalje se jedna vrlo loša poruka o situaciji u BiH, ali i njenoj spremnosti da izvršava svoje međunarodne obaveze.

- I onda one snage koje žele da šalju takvu sliku o BiH upravo i postižu taj svoj cilj. Pitam se kako će to utjecati na dobivanje kandidatskog statusa, što očekujemo u narednom periodu - naglašava Topčagić.

Dok BiH, s jedne strane, teži ka članstvu u EU, navodi predsjednik Panevropske unije BiH, s druge strane pokazujemo da nismo spremni izvršavati svoje međunarodne obaveze, naročito u jednoj evropskoj organizaciji primarno fokusiranoj na vladavinu prava, ljudska prava, zaštitu prava manjina itd. - u nečemu što je osnova političkog kriterija za članstvo u EU.

Umjesto da zajednički rade, razgovaraju i dogovaraju se, dodaje Topčagić, bh. političari javno se sukobljavaju putem medija i saopštenja za javnost.

- Ovdje nema dogovora dok se svi ne dogovore. I onda se ni ti partikularni, ali ni ono što je deklarisano kao zajednički interes nažalost neće ostvariti. A mislim da zaista svi oni koji učestvuju i mogu da učestvuju u svemu tome treba da se zapitaju kako da pokrenu procese u ovoj zemlji. Jer, tjeranje inata na ovaj način očigledno neće dati rezultata nikome, a na kraju trpimo svi - i zemlja u cjelini, i društvo, i privredni subjekti, ali i građani - zaključuje Topčagić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo