13°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 9°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

25.06.2019 / 15:11 Ekonomija - Prezentacija u Sarajevu

Projekt USAID-a i VTKBiH doprinio povećanju izvoza i novim zapošljavanjima

Projekt USAID-a i VTKBiH doprinio povećanju izvoza i novim zapošljavanjima
Foto: Fena / Vijesti.ba
Povećanje izvoza i nova zapošljavanja glavni su rezultati USAID-ovog projekta "Pristup novim tržištima i certifikacija kompanija iz metalskog i drvnog sektora BiH" koji je realizovala Vanjskotrgovinska komora BiH, istaknuto je na prezentaciji koja je održana danas u Sarajevu.

Direktor Agencije za promociju izvoza pri VTKBiH Enes Ališković naveo je da su u okviru tog projekta sufinansirali odlazak bh. kompanija iz metalskog sektora na sajam "Messe 2018", kao i bh. kompanija iz drvnog sektora na sajam "IMM 2019".

- Rezultat nastupa sedam bh. kompanija iz metalskog sektora na sajmu u Hanoveru "Messe 2018." je izvoz u vrijednosti dva miliona eura i zapošljavanje dodatnih 67 radnika, a u prvih šest mjeseci od nastupa osam bh. proizvođača namještaja na sajmu "IMM 2019" u Kelnu ostvaren je izvoz od 2,5 miliona eura, uz zapošljavanje dodatnih 19 radnika - rekao je Ališković.

Direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović dodala je da je, osim nastupa na sajmovima, sufinansirano i certificiranje po standardima za zavarivanje BAS EN 3834 i BAS EN 1090 za 12 bh. kompanija, što im garantuje da su njihovi proizvodi kvalitetniji i sigurniji.

Direktor spomenutog USAID-ovog projekta Fuad Čurčić precizirao je da je projekt vrijedan 1,6 miliona dolara započeo u ljeto 2017. i završava u junu 2020., te da su dosad uspjeli kreirati više od 800 radnih mjesta.

Direktor kompanije Cromex d.o.o. Prijedor Enes Pehlić istrakao je da novi proizvodi zahtijevaju i nove certifikate, te da je pomoć kakvu su dobili u okviru projekta bila dobrodošla.

- Mi nemamo problema s pronalaskom radne snage jer smo davno prepoznali da radnik mora biti plaćen za ono što radi i osnovno je dati mu ono što je zaradio - naglasio je Pehlić.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo