10°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

25.06.2019 / 13:12 Rukomet - Selektor bh. rukometaša

Šuman: Volio bih da na Evropskom prvenstvu igramo u Austriji

Šuman: Volio bih da na Evropskom prvenstvu igramo u Austriji
Foto: Anadolija
Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije BiH, koja se nedavno prvi put plasirala na Evropsko prvenstvo 2020. godine, posjetio je danas ured Anadolu Agency (AA) za Balkan u Sarajevu.

Tom prilikom Šuman je istakao da se nada kako će bh. tim u žrijebu grupa za EURO, koji će se u petak održati u Beču, imati sreće i dobiti neku od dvije grupe, koje će se igrati u Austriji.

To bi značilo da će bh. rukometaši igrati u grupi “A“, u kojoj je već Hrvatska, ili u grupi “B“ u koju je svrstan domaćin Austrija.

“Najviše bih se radovao Beču i Grazu. Hrvatska je šeširu jedan i oni su u Grazu. Ni to ne bi bilo loše da budemo tu. Evo Austrija je u Beču iz ‘šešira’ tri, mi da budemo četiri, neka Češka bude jedan i nema veze Srbija, Makedonija ili Crna Gora neka bude ‘šešir’ dva, i eto nas“, kazao je uz osmijeh Šuman.

Istakao je i da je veliki problem Rukometnog saveza BiH, pa tako i same reprezentacije, činjenica što je i dalje blokiran račun zbog dugova prema Poreskoj upravi i dobavljačima. No, izrazio je nadu da će se do početka priprema za EP krajem decembra ove godine i taj problem riješiti.

“Ovdje dok država ne napravi neki zakon o reprezentativnim selekcijama, ne pričamo samo o rukometu, nego o svim sportovima, dok to ne dođe na neku ‘zelenu granu’ biće veoma teško“, smatra Šuman.

Dodao je da su u Hrvatskoj i Srbiji odavno riješili taj problem, te državne institucije silno podržavaju sve sportske predstavnike na međunarodnoj sceni.

U razgovoru sa direktorom ureda AA Hakanom Celikom, urednicima i novinarima, Šuman se zahvalio na čestitkama i podršci, te izrazio nadu da će BiH na EURO 2020 otići korak dalje i plasirati se u drugi krug takmičenja.

Evropsko prvenstvo za rukometaše, prvi put u istoriji sa 24 reprezentacije i tri zemlje domaćina, održaće se od 9. do 26. januara u Austriji, Švedskoj i Norveškoj.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo